gepubliceerd
17 februari, 2017
leestijd
1 minuten
delen

Help zwangere roker met stoppen met roken

Een rookvrije start voor alle kinderen.  Elke moeder weet vaak wel dat roken slecht is voor haar ongeboren kind. Toch lukt het veel moeders of aanstaande moeders niet om te stoppen met roken. In ieder geval niet in hun eentje. Deze moeders hebben steun nodig uit hun omgeving.

Dat feit is de sleutel tot de nieuwe campagne van het ministerie van VWS: ‘Help haar stoppen. Help een zwangere vrouw stoppen’. Uit cijfers blijkt dat bijna 9% van de Nederlandse vrouwen dagelijks rookt gedurende de zwangerschap. Onder laag opgeleide vrouwen is dat zelfs 22%.

Roken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk: het leidt tot meer miskramen, vroeggeboorten, aangeboren afwijkingen en zelfs tot overlijden. Kinderen van wie de moeder rookt in de zwangerschap hebben later meer kans op wiegendood, luchtwegaandoeningen (astma) en overgewicht. Daarnaast neemt de kans ook toe dat haar kind later zelf gaat roken.

In Nederland komen elke dag veertig kinderen ter wereld die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook. Jaarlijks overlijden minstens 60 baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt.

Bron: Alliantie Nederland Rookvrij

Delen

Categoriën

Actualiteit