Coaching

Coaching is een reguliere stopmethode die wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De kern hiervan wordt gevormd door een serie begeleidingsgesprekken met een professioneel opgeleide stopcoach.
Stihting Stop Bewust Keurmerk

Erkende begeleiding

Een professionele stopcoach helpt jou bij het opstellen van een stopplan. In de gesprekken met je coach praat je over de valkuilen waar je tegenaan loopt tijdens het stoppen. Je krijgt advies over hoe je hiermee om kan gaan.

Jouw eigen inbreng is erg belangrijk in een coachingsproces. Je moet de coach niet zien als iemand die jou precies vertelt wat je moet doen, maar als een ervaren gids die met je meeloopt en die helpt met het nemen van de juiste beslissingen.

De kenmerken van coaching

 • Bewezen succesvolle stopmethode;
 • Persoonlijk contact;
 • Eventueel ondersteund door hulpmiddelen;
 • Individueel of in een groep;
 • Vergoed vanuit de basisverzekering.

De manier van coaching

 • Persoonlijke coaching
 • Telefonische coaching
 • Videocoaching
 • Groepsbegeleiding

Persoonlijke coaching

Bij persoonlijke coaching ga je naar een coach toe voor face-to-face gesprekken. Persoonlijke coaches hebben een eigen praktijk waar jij terecht kunt.

Telefonische coaching

Het is ook mogelijk om te kiezen voor telefonische coaching bij het stoppen met roken. Op afgesproken tijden word je gebeld door de coach. Je kan zelf kiezen wanneer het jou het best uitkomt. De gesprekken zijn korter dan bij persoonlijke coaching. Daar staat tegenover dat je meerdere contactmomenten hebt.

Deze vorm van begeleiding is handig als je:

 • Weinig tijd hebt
 • Overdag geen gelegenheid hebt om naar een coach te gaan, maar wel een
  kwartiertje vrij kunt maken tijdens werktijd om gebeld te worden
 • Geen coach bij jou in de buurt kunt vinden
 • Moeilijk kan reizen of slecht ter been bent
 • Makkelijker praat over jezelf via de telefoon dan in een persoonlijk gesprek
Oude vrouw die een leuke conversatie aan de telefoon heeft

Videocoaching

Heb je weinig tijd om naar een praktijk te gaan, maar wil je je coach wel graag kunnen zien? Dan kun je ook kiezen voor videocoaching. De werkwijze is precies hetzelfde als telefonische coaching.

Groepsbegeleiding

Sommige mensen vinden het prettig om ook met lotgenoten te praten over stoppen met roken. Dan is groepsbehandeling een goed alternatief voor individuele coaching. De groep komt een vastgesteld aantal sessies bij elkaar en houdt gezamenlijk dezelfde stopdatum aan. De eerste sessies worden benut om tabaksverslaving in kaart te brengen en voorlichting te geven over wat er gebeurt na het stoppen. Ook zul je hulpmiddelen bespreken en word je gestimuleerd om daar een keus in te maken.

Een online meeting waarbij er notities worden gemaakt

Vergoeding

Voor elke vorm van coaching is er een (volledige) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk. Dit gaat niet ten koste van jouw eigen risico. Begeleiding kan gecombineerd worden met een nicotinevervanger of medicijn. Ook hierbij is een vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk.

Let er bij de keus van een coach wel op dat je alleen bij sommige coaches kunt rekenen op een vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar. Deze coaches moeten namelijk ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Geld

Stoppen met roken met behulp van coaching?

Zou je graag gebruik maken van coaching bij het stoppen met roken? Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hierover informeren en adviseren. Ze kunnen je daarnaast meer vertellen over de mogelijkheden voor een vergoeding via de zorgverzekeraar. Ook voor informatie over andere hulpmiddelen en stopmethodes kan je bij ons terecht. Schrijf je hier in voor een kosteloos stopadvies.

Telefonisch advies
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust