Foto’s op pakjes sigaretten werken beter dan tekst

Blog icon

Afschrikwekkende foto’s op sigarettenpakjes zijn effectiever dan alleen waarschuwingen met tekst. Onderzoek van de Ohio State University en de University of Pennsylvania in de Verenigde Staten heeft dit aangetoond. 244 rokers, die tussen de vijf en veertig sigaretten per dag roken, deden mee aan het onderzoek, meldt NU.nl.

Schokkende foto’s werden getoond in experiment

Deelnemers deden vier weken mee met het onderzoek. Zij zagen in deze periode pakjes sigaretten met daarop schokkende afbeeldingen. Deze foto’s lieten de negatieve gevolgen van roken zien.
Rokers die verpakkingen zagen met schokkende afbeeldingen waren negatiever over hun tabaksverslaving dan rokers die enkel pakjes met waarschuwende teksten zagen. De groep die foto’s zag nam de waarschuwingen daarnaast serieuzer dan rokers die alleen tekst zagen.

Foto’s zorgen ervoor dat roker risico’s serieuzer neemt

“De foto’s op de sigarettenpakjes helpen om bepaalde risico’s serieuzer te nemen”, zeggen onderzoekers. Een roker heeft meer nodig om gemotiveerd te worden om te stoppen.

De afgelopen jaren is er in Nederland ook meer gepleit voor het gebruik van afbeeldingen op pakjes sigaretten. Tegenwoordig bevat rookwaar dit ook in Nederland, naast waarschuwende teksten.

STOPPEN MET ROKEN: JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!

Stoppen is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor hulp! De telefonische stopadviseurs beantwoorden graag jouw vragen over roken en kunnen je informeren over hulpmiddelenstopmethodes en vergoedingen. Ook voor hulp bij het opstellen van een persoonlijk stopplan kan je bij hen terecht.

Ik wil kosteloos stopadvies

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust