Afkickverschijnselen stoppen met roken: hoe ga je ermee om?

Blog icon

Wanneer je stopt met roken kan je in de eerste dagen en weken last krijgen van afkickverschijnselen. Dit zijn vervelende kwaaltjes die het volhouden van het stoppen met roken lastig kunnen maken. Welke afkickverschijnselen kunnen optreden bij een stoppoging? En hoe ga je hiermee om? In deze blog geven we je informatie en tips.

Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen

We beantwoorden veelgestelde vragen over afkickverschijnselen. Wat zijn het, welke afkickverschijnselen zijn er, wie krijgt er last van en waarom?

Wat zijn afkickverschijnselen?

Afkickverschijnselen worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Het zijn de ‘kwaaltjes’ die bij sommige stoppers optreden wanneer zij stoppen met roken. Er treedt nicotine-ontwenning op: je lichaam moet wennen aan het niet meer binnen krijgen van nicotine.

Welke afkickverschijnselen zijn er?

Wanneer je stopt met roken, kan je mogelijk een of meerdere ontwenningsverschijnselen ervaren:

  • Slapeloosheid of andere slaapproblemen
  • Verhoogde eetlust
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Spanning en onrust
  • Prikkelbaarheid, chagrijnig zijn
  • Benauwdheid
  • Hoestbuien
  • Somberheid
  • Misselijk zijn
  • Verlaagde hartfrequentie
  • Trillen
  • Obstipatie
  • Keelpijn
  • Angst
  • Verlangen naar sigaret
  • Wisselingen in lichaamstemperatuur
  • Verlaagde weerstand

Krijgt iedereen last van ontwenningsverschijnselen?

Schrik niet van de lange lijst! Zeker niet iedereen krijgt last van afkickverschijnselen. Daarnaast ervaren niet alle stoppers die er last van krijgen dit als heftig of zwaar. In welke mate afkickverschijnselen optreden verschilt per stopper en tabaksverslaving. Het is daarnaast zeer onwaarschijnlijk dat een stopper last krijgt van alle mogelijke afkickverschijnselen. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat de ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn en naar verloop van tijd weer zullen verdwijnen.

Waarom treden afkickverschijnselen op?

De ontwenningsverschijnselen worden veroorzaakt door het gebrek aan nicotine. Dit is een erg verslavende stof die je binnenkrijgt wanneer je rookt. Je voelt je er lekker door wanneer je het binnenkrijgt door te roken, maar wanneer de stof uitwerkt heb je juist een vervelend gevoel. Dit verdwijnt pas wanneer je een nieuwe sigaret opsteekt. Omdat je tijdens een stoppoging niet meer rookt, zul je de eerste paar dagen of weken een vervelend gevoel ervaren. Je lichaam moet wennen aan het niet meer binnenkrijgen van nicotine, waardoor er afkickverschijnselen kunnen optreden.

Wanneer zijn de ontwenningsverschijnselen het sterkst?

Na een of twee dagen stoppen zijn de afkickverschijnselen het ergst. Je lichaam moet dan het meest wennen aan het gebrek aan nicotine. Hierna nemen de verschijnselen dus al af!

Hoelang duren afkickverschijnselen?

Hoelang je last krijgt van ontwenningsverschijnselen, verschilt per stopper en verslaving. De meeste stoppers hebben hier twee tot vier weken last van.

“Ik wil niet stoppen met roken, want ik wil geen last krijgen van ontwenningsverschijnselen”

Wanneer je niet wil stoppen met roken omdat je bang bent voor de afkickverschijnselen, is het verstandig om te stoppen met een hulpmiddel. Realiseer je daarnaast dat deze verschijnselen na een tijdje over gaan. Na een paar weken is je lichaam helemaal gewend aan het niet-roken. Binnen 24 uur begint je lichaam al met herstellen. Je lichaam wordt steeds gezonder!

Een hulpmiddel helpt afkickverschijnselen tegen te gaan! 

Het gebruik van een hulpmiddel bij het stoppen met roken kan afkickverschijnselen verminderen of onderdrukken. Er zijn meerdere hulpmiddelen mogelijk.

Nicotinevervangers

Met nicotinevervangers bouw je de verslaving in stapjes af. Voordat je volledig stopt met nicotine, leer je de gewoonte van het roken af. Hierdoor heb je geen last van ontwenningsverschijnselen die lichamelijk zijn. Na een tijdje minder je met het gebruik van nicotinevervangers. Door dit stapsgewijs te doen heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Dit hulpmiddel kan gecombineerd worden met professionele begeleiding. Een volledige vergoeding via de zorgverzekeraar is hiervoor mogelijk.

Medicijnen

Drie soorten medicijnen kunnen worden gebruikt bij het stoppen met roken: Notrilen (Nortriptyline), Bupropion (Zuban) en Varenicline (Champix). Deze kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van afkickverschijnselen. De behoefte om te roken wordt hierdoor minder. Ook medicijnen kunnen worden gecombineerd met professionele begeleiding. Een volledige vergoeding via de zorgverzekeraar is hiervoor mogelijk.

Tips voor het omgaan met afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen kunnen het volhouden van het stoppen extra lastig maken. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om hiermee om te gaan, om zo een terugval te voorkomen.

Stoptip 1. Realiseer je dat moeilijke momenten van korte duur zijn

Heb je sterke craving naar een sigaret? Geef dan niet aan de trek toe! Dit moment gaat binnen een paar minuten voorbij. Wanneer je doorzet en niet toegeeft aan de hunkering zal je trots op jezelf zijn.

Stoptip 2. Leer gezonde gewoontes aan

Roken is naast een verslaving ook een gewoonte. Vervang deze gewoonte door iets gezonds. Ga bijvoorbeeld wandelen, drink water of thee of eet wat fruit of groente wanneer je het roken mist. Zo voorkom je gewichtstoename en werk je gelijk aan je conditie.

Stoptip 3. Zoek afleiding

Afkickverschijnselen kunnen het stoppen moeilijk maken. Probeer niet de hele tijd aan de vervelende kwaal te denken, maar zoek afleiding! Even naar buiten, iets leuks doen of bellen met een dierbare zijn manieren om jezelf af te leiden van het vervelende gevoel. Beloon jezelf wanneer het stoppen lukt.

Stoppen met roken advies

De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust kunnen jou informeren en adviseren over alles over stoppen met roken. Hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen: wat zijn de mogelijkheden? De stopadviseurs kijken graag samen naar jouw beste stoppen-met-rokenaanpak in een telefonisch informatiegesprek. Wil je naast stopadvies ook info, tips en het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Ja, geef mij stopadvies

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust