Hoe ga je om met moeilijke momenten tijdens het stoppen?

Blog icon

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Gewoonte, hunkering en nicotine-ontwenning kunnen het volhouden lastig maken. Misschien heb je soms nog last van een moeilijk moment tijdens het stoppen met roken. Wat kan je doen als je het moeilijk hebt? In deze blog geven wij 11 tips voor het omgaan met moeilijke momenten tijdens het stoppen met roken. Zo hou je het stoppen vol!

11 tips voor het omgaan met een moeilijk moment tijdens het stoppen met roken

1. Denk aan de voordelen

Sta stil bij alle voordelen dat het stoppen met roken je gaat brengen. Misschien merk je er al iets van? Zo kun je het misschien terugzien aan je huid, jouw humeur en je conditie. Focus hierop, in plaats van op het lastige moment. Blijf positief.

2. Leer een gezonde gewoonte aan

Roken is niet alleen een verslaving, maar voor velen ook een slechte gewoonte. Vervang het roken door een andere, gezondere gewoonte. Een stukje lopen, wat fruit eten of water drinken zijn goede manieren om de tijd te vullen waarin je eerst aan het roken was. Daarnaast helpen bewegen, gezond eten en water drinken ook bij het behouden van hetzelfde lichaamsgewicht.

3. Maak een lijstje

Maak een lijstje met de redenen waarom je bent gestopt met roken. Wilde je geld besparen, fitter worden, je gezondheid verbeteren of een goed voorbeeld zijn voor je kinderen? Schrijf het op! Pak het lijstje erbij wanneer je een moeilijk moment hebt en denk eraan waarom je gestopt bent.

4. Haal tabaksproducten uit huis

Haal tabaksproducten, aanstekers en asbakken weg uit je huis. Wanneer je deze ziet liggen zul je herinnerd worden aan het roken. Het zien van sigaretten kan ervoor zorgen dat je verleid wordt om weer te gaan roken. Haal ze daarom uit het zicht.

5. Zoek afleiding

Snak je naar een sigaret en blijf je eraan denken? Probeer de gedachten uit je hoofd te zetten en met iets anders bezig te zijn. Bel bijvoorbeeld iemand of denk aan iets leuks. Even gaan douchen, je tanden poetsen of een kopje thee drinken kan ook helpen bij een moeilijk moment.

6. Realiseer dat het verlangen weer voorbij gaat

Een hunkering naar een sigaret duurt vaak maar een paar minuten. Wees sterk en houd vol. Het gevoel dat je een sigaret nodig hebt zal vanzelf minder worden en na een paar minuten verdwijnen. Je zult trots op jezelf zijn als je niet aan het gevoel toegeeft!

7. Doe een ademhalingsoefening

Roken wordt vaak gezien als een moment van rust en ontspanning, mede doordat je rustiger ademhaalt als je rookt. Wanneer je behoefte hebt aan een moment van rust en de sigaret hierbij mist, kan het doen van een ademhalingsoefening je helpen.

8. Praat erover

Heb je een moeilijk moment tijdens het stoppen? Praat erover. Misschien ken je andere stoppers die hetzelfde hebben ondergaan. Of zijn er mensen in jouw omgeving die je graag willen steunen? Praat met hen over het stoppen wanneer je het moeilijk hebt.

9. Ga door bij een terugval

Wordt niet boos op jezelf bij een terugval. Het kan gebeuren dat je toch weer bent gaan roken. Jammer, maar geef niet op! Je kan de draad gewoon weer oppakken en doorgaan met stoppen.

10.Beloon jezelf!

Stoppen met roken is zeker niet gemakkelijk, wees trots op jezelf als het lukt! Misschien gebruikte je voorheen de sigaret als beloning wanneer er iets goed ging. Vervang dit door iets te doen waar je blij van wordt. Spreek af met vrienden, ga lekker sporten of kijk een leuke film.

11. Zoek hulp

Wees niet bang om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor als je besluit te stoppen met roken. Wij helpen je graag met informatie en advies over het stoppen met roken. Ben je al gestopt maar heb je nog hulp nodig of wil jij graag beginnen met stoppen? Wij kunnen jou daarbij helpen, onder andere door samen met jou een persoonlijk stopplan op te stellen. Ook voor meer informatie over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen kun je bij ons terecht. Meld je gratis aan voor een telefonisch gesprek met de stopadviseur.

Help mij met het opstellen van een persoonlijk stopplan

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust