Pictogram van een agenda
Plan jouw
Adviesgesprek

Wat je moet weten over nicotinevergiftiging

Blog icon

Nicotine is een van de verslavende stoffen die in tabak zit, maar wat veel mensen niet weten, is dat te veel nicotine ook voor vergiftiging kan zorgen. In dit blog leggen we uit wat nicotinevergiftiging is, wat de symptomen zijn, en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is nicotinevergiftiging?

Nicotinevergiftiging treedt op wanneer je te veel nicotine binnenkrijgt. Dit gebeurt vaak door roken in combinatie met het gebruik van nicotinevervangers zoals pleisters of kauwgom, of door het inslikken van nicotinehoudende producten. Ook kun je nicotinevergiftiging oplopen wanneer je te veel nicotinevervangers gebruikt. Vooral voor kinderen en huisdieren kan zelfs een kleine hoeveelheid nicotine gevaarlijk zijn.

Symptomen van nicotinevergiftiging

De symptomen van nicotinevergiftiging kunnen variëren, afhankelijk van de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Misselijkheid en braken: Dit is vaak het eerste teken van nicotinevergiftiging.
  • Duizeligheid en hoofdpijn: Te veel nicotine kan leiden tot een gevoel van draaierigheid en hoofdpijn.
  • Snelle hartslag en hoge bloeddruk: Nicotine stimuleert het hart, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk.
  • Zweten en speekselvloed: Overmatige nicotine-inname kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten en kwijlen.
  • Tremoren en spiertrekkingen: Nicotine beïnvloedt het zenuwstelsel, wat kan leiden tot ongecontroleerde spierbewegingen.
  • Verwarring en angst: Een hoge dosis nicotine kan invloed hebben op je mentale toestand, wat kan leiden tot verwarring en angst.

In ernstige gevallen kunnen symptomen zoals ademhalingsproblemen, flauwvallen, en zelfs coma optreden. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen als je vermoedt dat iemand nicotinevergiftiging heeft.

Hoe voorkom je nicotinevergiftiging?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om nicotinevergiftiging te voorkomen:

  • Volg de instructies voor nicotinevervangers: Gebruik nicotinepleisters, kauwgom en andere vervangende producten precies zoals voorgeschreven door jouw huisarts, apotheek of stoppen-met-rokencoach. 
  • Houd nicotine producten buiten het bereik van kinderen en huisdieren: Bewaar sigaretten, e-sigaretten, en nicotinevervangers op een veilige plaats.
  • Stop met roken: De beste manier om nicotinevergiftiging te voorkomen, is door te stoppen met roken en bij het gebruik van nicotinevervangers niet te roken.

Bel Stichting Stop Bewust

Wil je stoppen met roken en het risico op nicotinevergiftiging verminderen? Neem contact op met een stopadviseur van Stichting Stop Bewust. Onze deskundige adviseurs staan klaar om je te helpen met persoonlijk advies en ondersteuning. Samen kunnen we jouw weg naar een rookvrij en gezond leven uitstippelen.

Bel vandaag nog en zet de eerste stap naar een leven zonder nicotine!

STOPPEN MET ROKEN? EERST EEN STOPADVIESGESPREK!

Vraag je je af welk hulpmiddel het beste bij jou past? Zoek je de juiste stopmethode? Of wil je weten wat vergoed wordt door de zorgverzekeraar?
Een stopadviesgesprek helpt jou bij het beantwoorden van al jouw vragen over stoppen met roken en het vinden van de methode of ondersteuning die bij jouw past.
Kies voor een kosteloos en vrijblijvend stopadviesgesprek en stop succesvol met roken!

PLAN JOUW ADVIESGESPREK
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust