Pictogram van een agenda
Plan jouw
Adviesgesprek

Wat er gebeurt wanneer je stopt met roken

Blog icon

De eerste maand nadat je stopt met roken is misschien wel het moeilijkste. Je lichaam begint direct aan een grondige schoonmaak, terwijl het ook moet wennen aan het leven zonder sigaret. In dit blog lees je wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt met roken en wat je zult merken tijdens het stopproces. 

Je lichaam komt in actie

Vanaf het moment dat je stopt, zet je lichaam alles op alles om te herstellen. De hoeveelheid zuurstof in je bloed stijgt, je longen beginnen met het afvoeren van teer en slijm, en je hartslag komt tot rust. De doorbloeding verbetert, wat betekent dat ook je huid en organen beter gevoed worden. Veel mensen merken na een paar weken al dat ze makkelijker ademen, meer energie hebben, en dat hun smaak- en reuk herstelt.

Je lichaam is dus druk bezig, maar de positieve gevolgen van het herstel voel je niet altijd meteen.

Ontwenningsverschijnselen: je lijf protesteert even

Nicotine is verslavend, hierdoor zal je lichaam zich tijdens het stoppen moeten aanpassen aan een leven zonder nicotine, en dat is niet altijd even makkelijk. In de eerste weken kun je last krijgen van verschillende ontwenningsverschijnselen. Denk aan:

  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen of juist extreem moe zijn
  • Hoofdpijn of een licht gevoel in je hoofd
  • Hoesten en keelpijn (je longen ruimen op)
  • Constipatie of een veranderde stoelgang
  • Een sterke drang naar een sigaret

Deze klachten zijn tijdelijk, maar kunnen erg intens zijn. Dat komt doordat je hersenen opnieuw leren functioneren zonder nicotine. 

Mentale uitdaging

Stoppen met roken kan niet alleen voor ontwenningsverschijnselen zorgen, het kan ook een enorme mentale uitdaging zijn. Roken is vaak een gewoonte, en verbonden aan emoties en sociale situaties. Zonder sigaret kun je je soms leeg, rusteloos of zelfs verdrietig voelen. Maar door juist in die momenten door te zetten, bouw je iets op: zelfcontrole, bewustzijn en een nieuw ritme.

Na een maand: een nieuw begin

Niet elke verandering gebeurt in de eerste maand nadat je stopt met roken. Tegen het einde van de eerste maand zullen de meeste ontwenningsverschijnselen voorbij zijn. Je voelt je helderder, hebt meer lucht, en je lichaam is al volop bezig met herstel. Het risico op hart- en vaatziekten begint te dalen, en je longen werken efficiënter.

Bovendien: je hebt al bewezen dat je zonder kunt. Dat vertrouwen is goud waard.

Tot slot: wees mild voor jezelf

Stoppen met roken is geen rechte lijn omhoog. Het is vallen en opstaan, soms zelfs meerdere keren. Maar elke rookvrije dag is winst. Gun jezelf de tijd om te wennen, en vergeet niet: je lichaam werkt keihard om jou weer op volle kracht te krijgen. Heb je vragen of wil je weten hoe jij het stoppen met roken het beste kunt aanpakken? Bel met een van onze stopadviseurs en ontvang persoonlijk en vrijblijvend advies!

STOPPEN MET ROKEN? EERST EEN STOPADVIESGESPREK!

Vraag je je af welk hulpmiddel het beste bij jou past? Zoek je de juiste stopmethode? Of wil je weten wat vergoed wordt door de zorgverzekeraar?
Een stopadviesgesprek helpt jou bij het beantwoorden van al jouw vragen over stoppen met roken en het vinden van de methode of ondersteuning die bij jouw past.
Kies voor een kosteloos en vrijblijvend stopadviesgesprek en stop succesvol met roken!

PLAN JOUW ADVIESGESPREK
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust