James Bond rookt zelf niet meer, maar rookt wel mee via zijn bedpartners

Blog icon

Hoewel James Bond zelf gestopt is met roken in 2002, rookt hij via zijn bedpartners wel flink mee. Twee Nieuw-Zeelandse onderzoekers bekeken alle Bond-films en kwamen tot deze conclusie. Met het onderzoek wordt er aandacht gevraagd voor het schadelijke effect van het zien van rokende mensen in films.

James Bond stopte met roken in 20o2

Zelf rookt James bond al sinds 2002 niet meer. Zijn bedpartners roken soms nog wel. Hierdoor heeft hij veel meegerookt, stellen de onderzoekers. Ze keken alle Bond-films die tussen 1962 en 2015 zijn verschenen. In elke film wordt er gerookt, behalve in Casino Royale uit 2006.

Belang van het onderzoek over James Bond

Het onderzoek is belangrijk omdat jongeren rookgedrag uit films kunnen imiteren, stellen de onderzoekers. De films over de geheim agent zijn zeer populair, ook bij jongeren. Wel wordt er in de film gewaarschuwd tegen roken. Zo zegt in 1967 al iemand tegen James Bond dat hij beter kan stoppen met roken.

Wat is meeroken?

Meeroken wordt ook wel ‘passief roken’ genoemd. Dit vindt plaats wanneer een niet-roker wordt blootgesteld aan sigarettenrook. Deze tweedehands rook wordt dan door de niet-roker ingeademd. Dit kan daardoor erg schadelijk zijn, niet alleen voor mensen maar ook voor huisdieren.

OOK STOPPEN MET ROKEN?

Stichting Stop Bewust informeert en adviseert over de mogelijkheden voor hulpmiddelenstopmethodes en vergoedingen. In een vrijblijvend en kosteloos informatiegesprek vertelt de telefonische stopadviseur jou meer over de mogelijkheden. Samen kan je kijken naar jouw beste aanpak.

Ja, ik wil graag info

 

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust