Meerderheid Nederlanders wil rookvrije speeltuinen

Blog icon

Een grote meerderheid Nederlanders is voor rookvrije speeltuinen. Kinderen kunnen op deze manier buiten spelen zonder hierbij mee te roken. Vandaag de dag is nog maar een handvol speeltuinen rookvrij.  “Juist op deze plek is rookvrij de norm”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. Hij ontwikkelde een aanpak.

Onderzoek toont aan: groot deel Nederlanders voor rookvrije speeltuinen

Draagvlakonderzoek over tabaksontmoediging, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding laat zien dat een groot deel van de Nederlanders voor rookvrije speeltuinen is. 77% vindt dat elke speeltuin rookvrij moeten zijn. Ook veel rokers zijn voor dit plan: slechts een kwart is tegen. In totaal telt Nederland duizenden speeltuinen.

Rookvrije speeltuinen voorkomen meeroken 

In Nederland zijn nog maar een paar speeltuinen rookvrij. In andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten mag er niet gerookt worden in speeltuinen. Rookvrij is de standaard. “Voor de gezondheid van onze kinderen kun je daar jaloers op zijn”, vindt Rutgers. “De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling.” Naast dat er peuken op de grond liggen zijn er andere risico’s voor kinderen. Vooral meeroken en voorbeeldgedrag zijn gevaren. “Een rookvrije omgeving maakt jonge kinderen weerbaar om straks niet te beginnen met roken.”

Bron nieuwsbericht: Alliantie Nederland Rookvrij

Stoppen met roken informatie en advies

Stichting Stop Bewust geeft informatie en advies over het stoppen met roken. De stopadviseurs kunnen samen met jou kijken naar jouw situatie. Welk hulpmiddel spreekt jou het meest aan? En welke stopmethodes hebben de beste resultaten? De telefonische stopadviseurs helpen met het vinden van antwoorden op jouw vragen. Ook voor advies over een vergoeding via de zorgverzekeraar kan je bij ons terecht.

Ontvang gratis info

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust