“Zondag met Lubach” viraal met tabakslobby en sjoemelsigaret

Blog icon

Zondag 10 november kwam het onderwerp tabaksindustrie bij Zondag met Lubach aan bod. Met #saveRickBrandsteder wil hij de EU overtuigen een nieuwe sigarettentest (CI) te legaliseren. Deze methode mag in Europa namelijk niet worden gebruikt. De oproep via zijn programma lijkt aan te slaan.
In het programma kwam de zogenaamde ‘sjoemelsigaret’ aan bod. Dit is een sigaret met gaatjes in het filter. Bij de huidige sigarettentest (de ISO-test) kan de sigaret niet goed getest worden op hoeveelheid teer en nicotine.

#saveRickBrandsteder

Waarom de hashtag #saveRickBrandsteder? Lubach geeft op zijn manier natuurlijk een grappige draai aan het onderwerp. De RTL-presentator Rick Brandsteder deed namelijk mee aan Stoptober. Echter is het hem niet gelukt om definitief te stoppen met roken. Om Rick (en andere rokers) te redden, maakte Lubach gebruik van de hashtag #saveRickBrandsteder. Hierbij riep hij de nieuwe Eurocommissaris van Volksgezondheid op om actie te ondernemen.


Hoe werken de sigaretten testen?

Op dit moment wordt de in de officiële test gebruik gemaakt van de ISO-methode. Lubach kondigde daarentegen aan om de Canadian Intense-methode (CI) te legaliseren. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn tussen deze twee sigaretten testen.

ISO-methode

De ISO-methode kan de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide minder goed meten. Er zitten namelijk gaatjes in de sigaretten die het gehalte van de stoffen verlaagd. Wanneer je rookt, worden de gaatjes dichtgedrukt. Hierdoor krijg je een grotere hoeveelheid aan stoffen binnen. Als de sigaretten worden getest via de ISO-methode, worden de gaatjes niet dichtgedrukt, waardoor de waarden van de stoffen in de sigaret niet goed gemeten kunnen worden.

Canadian Intense-methode (CI)

Het RIVM liet de sigaretten op een alternatieve manier testen: de Canadian Intense-methode (CI). Deze methode meet wel de juiste hoeveelheid stoffen die een roker binnenkrijgt. Deze methode houdt namelijk rekening met de gaatjes in de sigaret. Echter is deze methode op dit moment nog niet gelegaliseerd.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de aflevering van zondag met Lubach. Voor verdere informatie over roken en de gevolgen kijk op onze website of neem contact met ons op.

Ontvang gratis info en stopadvies

 

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust