E-sigaretten schadelijker dan gedacht

Blog icon

Het gebruik van e-sigaretten is schadelijker dan tot nu toe werd gedacht. Dit is gebleken uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Elektronische sigaretten zijn minder schadelijk dan normale sigaretten. Toch is nog weinig bekend over de precieze effecten van de e-sigaret.

Onderzoek e-sigaretten

Onderzoekers van het Trimbos-instituut hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid gekeken naar verschillende wetenschappelijke studies over e-sigaretten. Het onderzoek toont aan dat e-sigaretten schadelijker zijn dan eerder werd gedacht.
E-sigaretten zijn minder schadelijk dan sigaretten. Dampen levert, ten opzichte van roken, gezondheidswinst op. Echter stappen veel rokers niet volledig over maar gaan ze dampen naast het roken. Tegelijk roken en dampen is mogelijk schadelijker dan alleen roken of dampen.

Lange termijn

Er moet worden gekeken naar de lange termijn om erachter te komen wat de effecten van de e-sigaret precies zijn. Dit is nu nog niet mogelijk. Voor nu is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om de e-sigaret en de effecten hiervan op de volksgezondheid te beoordelen.

Slechter imago voor e-sigaretten

De eerdere berichten vanuit Amerika, waaruit bleek dat er mensen zijn overleden aan de gevolgen van dampen, hebben ervoor gezorgd dat meer mensen zijn gestopt met dampen. Het lijkt er echter wel op dat de berichten vanuit Amerika niet toepasbaar zijn op Nederland. De toevoeging in de e-sigaret wat hoogstwaarschijnlijk de oorzaak is van de gevallen doden is in Nederland verboden.

Staatssecretaris reageert

In een Kamerbrief heeft staatssecretaris Blokhuis laten weten dat hij gaat kijken of de overheid meer moet doen om gebruik van e-sigaretten te ontmoedigen. Het is de vraag of er aanvullende wettelijke maatregelen moeten worden overwogen, stelt Blokhuis.

Hulp bij het stoppen met roken

Een e-sigaret kan als hulpmiddel worden gebruikt bij het stoppen met roken. Dit is geen bewezen effectieve methode, maar sommige stoppers hebben toch baat bij dit hulpmiddel. Naast de e-sigaret zijn er vele andere en wetenschappelijk bewezen hulpmiddelen en stopmethodes bij het stoppen met roken. Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hier alles over vertellen en jou daarnaast adviseren over de mogelijkheden voor vergoedingen via de zorgverzekeraar. Dien een terugbelverzoek in voor een vrijblijvend stopadvies.

Help mij met stopadvies

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust