geboren niet roker
16 juli, 2016
leestijd
3 minuten

Roken en zwangerschap. Een geboren niet-roker

Ik ben in het bezit van een T-shirt, maat 74. Een T-shirt voor een baby. De tekst op het T-shirt luidt: “Ik ben een geboren niet-roker”. Een waarheid als een koe. Natuurlijk komt een baby niet met een sigaret in de mond ter wereld.

Maar dat wil nog niet zeggen dat het in de buik van de moeder geen tabaksstoffen binnen krijgt. Als de moeder rookt tijdens de zwangerschap, dan rookt de baby in zekere zin mee. De baby is niet de baas in de buik van de moeder, daar is de moeder de baas. Alles wat in de baby komt, komt via de moeder naar binnen. De baby is volstrekt afhankelijk van de moeder. Dat betekent nogal wat.

Roken tijdens de zwangerschap

Het beste voor je kind: dat willen we allemaal. En dus besteden we veel geld aan verantwoorde autostoeltjes, stevige ledikantjes en de beste kinderwagens. Maar tóch rookt één op de 12 zwangere vrouwen dagelijks. Ook al weet iedereen eigenlijk wel dat dat niet goed is voor de gezondheid van de baby. Hoe kan dat? Verreweg de meeste rokers zijn rookverslaafd. Zwangere vrouwen vormen daarop geen uitzondering. We weten dat de rookverslaving voor velen lastig te doorbreken is. Dat geldt dus ook voor zwangere vrouwen. Toch is de komst van de baby voor veel vrouwen gelukkig een motivatie om te stoppen – in ieder geval tijdens de zwangerschap.

Risico’s voor de baby

Maar zoals gezegd, er zijn nog vrouwen die doorroken tijdens de zwangerschap. Om het geweten te sussen, gebruiken rokende zwangeren nogal eens de volgende argumenten: “Stoppen met roken geeft mij heel veel stress. Dat is nog slechter voor mijn baby dan roken”. En: “Roken in de zwangerschap geeft kans op een kleinere baby. Dat lijkt me wel wat, want dan gaat de bevalling wat gemakkelijker”. Sommige argumenten klinken misschien aannemelijk, maar het zijn fabeltjes.

Wat zijn de feiten?

Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op vroeggeboorte, overlijden van het kind, miskraam en wiegendood. Daarnaast is er grotere kans op een lager geboortegewicht en daardoor de kans op een zwakker kind. Ook is er een grotere kans op allerlei aandoeningen: aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld het gezicht, bewegingsapparaat, hart, ledematen, spijsverteringskanaal, schedel, ogen en een verminderde longfunctie. Stoppen met roken is dus verreweg het beste voor je baby.

Rokende partner

Ook het doorroken van de partner van de zwangere tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Waar vaak niet aan gedacht wordt, is dat de verleiding voor de vrouw om (toch) te gaan roken hierdoor behoorlijk is. Ga maar na. Je man rookt en jij “mag” eigenlijk niet roken. Alleen die geur al… …..dat smaakt naar meer. Het beste dat een partner kan doen is ook stoppen met roken.  Mocht dat niet lukken, dan is buiten roken het op één na beste. Roken onder de afzuigkap is onvoldoende. Belangrijk is namelijk dat de zwangere zo weinig mogelijk met roken en rookwaren/asbakken in aanraking komt.

E-sigaret

En de E-sigaret dan, is dat een gezonder alternatief? Nee. De E-sigaret is niet veiliger dan een gewone sigaret. Door de dampen van deze E-sigaret komen er nog steeds veel schadelijke stoffen in het bloed. Die stoffen, zoals nicotine, komen dus ook in het lichaam van de baby.

Begeleiding bij stoppen met roken

Tijdens de zwangerschap kan een aanstaande moeder een beroep doen op begeleiding bij het niet roken. Dat kan bij de verloskundige, maar ook bij een begeleider of coach die daarvoor is opgeleid.

Voor informatie hierover: www.rokeninfolijn.nl. En ….als je 9 maanden niet gerookt hebt, is het helemaal stoppen met roken een stuk gemakkelijker. Goed voor jou en je kind. Want dat is per slot van rekening “een geboren niet roker”!

Commentaar Stichting Stop Bewust:

Roken tijdens de zwangerschap is inderdaad het ergste wat een aanstaande moeder haar (ongeboren) kindje kan aandoen. Probeer zo snel mogelijk te stoppen, liefst samen met je partner.

Het is mogelijk om live coaching te krijgen met z’n tweeën! Bel Stichting Stop Bewust voor advies waar dat kan.

Bron: gezondheidenco.nl

Categoriën