Kan ik ook minderen met roken in plaats van stoppen?

Blog icon

“Kan ik niet gaan minderen met roken in plaats van stoppen?” is een veelgestelde vraag. Heeft het zin om minder te roken, of is een beetje roken ook al schadelijk? In deze blog leggen we het aan je uit.

Iedere sigaret is er een te veel!

Iedere keer wanneer je een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt en wordt er adrenaline aangemaakt waardoor je hart in turbostand gaat functioneren. Daarom is roken slecht voor hart en bloedvaten. Het is natuurlijk ook slecht voor de longen, omdat de longblaasjes door roken beschadigd raken. Iedere sigaret die je rookt is er dus één te veel! Want hoe meer en hoe langer je rookt, des te meer schade er aan jouw lichaam toegebracht zal worden.

Is weinig roken wel veilig?

Maar is het ook zo dat er géén schade optreedt als je bijvoorbeeld vijf of minder sigaretten per dag rookt? Het standpunt van artsen is dat er geen veilige ondergrens bestaat voor roken. Zelfs het roken van één of twee sigaretten per dag is schadelijk. Dat komt doordat je longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken. Zelfs wanneer mensen passief meeroken is er al een verhoogde kans van 20% op het krijgen van longkanker.

Vanuit gezondheidsoverwegingen is minderen natuurlijk wel altijd beter dan meer roken. Een roker die denkt dat hij net zo goed een heel pakje kan roken in plaats van een paar sigaretten per dag, heeft het bij het verkeerde eind. Hoe minder sigaretten, hoe beter!

Minderen van roken en toch verslaafd

Minder roken is vaak niet zo gemakkelijk. Los van de gezondheid is er ook nog de tabaksverslaving. Sommige rokers denken dat ze hun verslaving onder controle hebben als ze zich beperken tot twee sigaretten per dag. In zekere zin hebben ze wel gelijk, want ze bepalen op deze manier zelf hoeveel ze roken. Ze hebben dus blijkbaar controle over hun eigen gedrag. Aan de andere kant zijn dezelfde rokers dan vaak wel de hele dag in hun hoofd bezig met die twee sigaretten die ze mogen roken.

Er zijn maar weinig rokers die er in slagen om op de lange termijn het roken te beperken tot slechts enkele sigaretten per dag. Veel rokers die proberen te minderen, vallen na enige tijd weer terug tot volledig roken. Er hoeven zich maar wat vervelende omstandigheden voor te doen en ze roken weer een pakje per dag. Omdat dat dan ook niet goed aanvoelt, proberen ze na een tijdje weer te minderen. De beste strategie blijft dan ook helemaal stoppen met roken!

Minderen is soms wél goed als tussenstap

Minderen als onderdeel van een plan om definitief te stoppen kan in sommige gevallen wél verstandig zijn, in ieder geval voor twee soorten rokers:

  1. Voor zeer zware rokers (méér dan 30 sigaretten per dag) is het een goed idee om eerst af te bouwen tot één pakje per dag. Wanneer ze daar eenmaal aan gewend zijn en hun nicotinebehoefte gedaald is tot een gemiddeld niveau, kan er een normale stoppen-met-rokenbehandeling met bijvoorbeeld nicotinevervangers gevolgd worden.
  2. Voor rokers die moeite hebben met zelfcontrole kan minderen ook een goed idee zijn. Het voordeel van minderen is dan dat de stopper leert om controle te krijgen over zijn of haar rookgedrag. Dat is iets wat hard nodig is wanneer de roker helemaal gestopt is.

Zet nu de eerste stap naar rookvrij

Wil jij graag stoppen met roken, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust zijn er om jou te helpen. Naast het informeren en adviseren over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen kunnen ze jou ook helpen bij het opstellen van een persoonlijk stopplan. Het telefonisch adviesgesprek is eenmalig, gratis en vrijblijvend. Zet jij de eerste stap?

Help mij met stopadvies

Wil je voordat je stopt je eerst oriënteren op het stoppen, bijvoorbeeld met info, tips en het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust