Symposium ‘Rookvrij zwanger’
gepubliceerd
21 februari, 2016
leestijd
2 minuten
delen

Symposium ‘Rookvrij zwanger’ in ziekenhuis Tjongerschans

HEERENVEEN – Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen organiseerde donderdag het symposium: ‘rookvrij zwanger.’

Dit was bedoeld voor verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden. De deelnemers maakten samen een plan om betere zorg te verlenen aan vrouwen die zwanger zijn (of willen worden) en moeite hebben met het stoppen.

Het symposium sluit aan bij de campagne ‘rookvrij opgroeien start in de buik’ van Martin van Rijn, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens dit symposium was ook de lancering van de video ‘rookvrij zwanger’. Verloskundigen, gynaecologen en zwangere vrouwen uit de regio Heerenveen hebben een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van deze video. De hulpverleners hopen via de video een grotere groep vrouwen te bereiken. Inmiddels is de video al meer dan 10.000 keer bekeken op Youtube.

Bijna 9% van de zwangere vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen weten wel dat dit schadelijk is, maar toch kennen zij lang niet alle gevolgen van het roken. Vrouwen die roken hebben een grotere kans op een miskraam en hebben vaker problemen om zwanger te worden. Als zij zwanger zijn, hebben ze een grotere kans dat hun kind te klein is, te vroeg wordt geboren of tijdens de zwangerschap komt te overlijden. Later hebben de kinderen een groter risico op wiegendood, astma, ADHD, overgewicht en aangeboren afwijkingen.

Als vanaf nu alle vrouwen stoppen met roken in de zwangerschap, dan daalt de babysterfte in Nederland met 10%. Een belangrijk misverstand onder rokende vrouwen is dat de stress van stoppen met roken schadelijker zou zijn voor de baby dan het roken zelf.

Bron: Heerenveense Courant

Delen

Categoriën

Actualiteit