STOPPER VAN DE MAAND OKTOBER:
ALETTA

Een nieuwe rubriek van Stichting Stop Bewust: de stopper van de maand! Elke maand zetten we een andere stopper in het zonnetje met zijn of haar verhaal. Welke obstakels heeft deze stopper overwonnen? En welke tips heeft deze stopper voor toekomstige stoppers? Laat je inspireren door mensen die het gevecht van de sigaret al gewonnen hebben.

ALETTA IS DE STOPPER VAN DE MAAND OKTOBER

We trappen deze rubriek af met het verhaal van Aletta. Aletta is inmiddels al drie maanden gestopt met roken. De reden hiervoor? Haar gezondheid! Ze stopte zonder hulpmiddel, maar met begeleiding van een coach uit haar eigen omgeving. In de video vertelt Aletta dat het zeker niet altijd makkelijk was om het stoppen vol te houden, maar geeft ze ook haar gouden tip om de moeilijke momenten te doorstaan.

WIL JIJ OOK STOPPEN MET ROKEN?

Stoppen met roken, hoe doe je dat? Hoe ga je om met moeilijke momenten, verleidelijke situaties en nicotine-ontwenning? En welke methode is het meest succesvol? De telefonische stopadviseurs helpen je graag met informatie en advies. In het kosteloze en vrijblijvende informatiegesprek kan je al jouw vragen stellen over het stoppen. Een mooie eerste stap naar een rookvrij leven!

DE STOPPEN MET ROKEN ERVARING VAN ALETTA

Aletta Makken is 54 jaar en woont in Steenwijk. In haar dagelijkse leven is ze fondsenwerver en gemeenteraadslid in Steenwijkerland. Ze is nu drie maanden gestopt met roken. Ze is ooit begonnen met roken toen ze 18 was, dus al met al heeft ze 36 jaar gerookt.

MOTIVATIE OM TE STOPPEN MET ROKEN

“Ik ben gewoon gestopt! Ik heb op een woensdagochtend mijn laatste sigaret gerookt, het pakje was leeg en ik dacht ‘Ik koop nooit geen sigaretten weer! Ik ben gewoon gestopt. Ja, ik wilde stoppen met roken omdat ik mijn gezondheid wilde borgen en nu heeft het gewoon nog zin. Ik ben nu 54 jaar, over een jaar of zeven hoop ik dat mijn longen weer een beetje schoon zijn. Dus voor mij was dit echt het moment, nu moet ik het gewoon doen.”

AANPAK

“Voor elke keer dat ik aan een sigaret dacht had ik mezelf voorgenomen om vijf kilometer te gaan lopen. Ik wilde niet alleen stoppen met roken, maar ook een alternatief bedenken. Dus ik ben voor elk moment vijf kilometer gaan wandelen. De coach motiveerde mij heel erg. Ik had echt heel veel appcontact. De coach is iemand uit mijn eigen netwerk die zelf een verstokte roker is geweest en inmiddels vijf jaar gestopt is met roken. Dat was ontzettend prettig, want die wist mij iedere keer op te beuren.”

EFFECTEN VAN HET STOPPEN

“Ik merkte na een dag of vier dat ik iets meer lucht kreeg, het leek wel alsof het ademen wat makkelijker ging. Daarnaast kreeg ik van anderen al na drie dagen te horen dat mijn huid er veel beter uitzag.”

TIPS VAN ALETTA

“Ik heb natuurlijk ontzettend veel tips, ik ben natuurlijk door die zure appel heen gegaan. Ik denk dat je sowieso de humor er ook maar van in moet zien. Ookal is het echt ontzettend zwaar, vooral de eerste vijf dagen. En je moet gewoon alternatieven kunnen bedenken op het moment dat je zin hebt in een sigaret ga ik gewoon 2 km lopen, of ik drink twee glazen water, of ik ga even de hort op, of ik ga even naar buiten. je moet gewoon echt voor afleiding zorgen.”

OOK JOUW STOPPEN MET ROKEN ERVARING DELEN?

Ben jij supertrots op jezelf dat je gestopt bent met roken? Heb jij dé gouden stoppen met roken tip? Of wil jij net als Aletta jouw verhaal delen om andere stoppers te inspireren? Meld je dan aan om jouw stopverhaal te delen, dan nemen we contact met je op.

Neem contact op
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust