gepubliceerd
10 november, 2020
leestijd
2 minuten
delen

Wat is COPD?

Op Wereld COPD dag staan we stil bij de ziekte COPD. Roken is een van de grootste veroorzakers van deze chronische longaandoening. Wat is COPD, wat zijn de oorzaken van deze ziekte en hoe kun je de klachten zoveel mogelijk beperken?

COPD, wat is het?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een verzamelnaam voor twee chronische aandoening aan de longen: chronische bronchitis en longemfyseem. Wanneer je chronische bronchitis hebt zijn de vertakkingen naar je luchtpijp (bronchiën) continu ontstoken. Bij longemfyseem gaan er langzaam luchtblaasjes verloren. Deze blaasjes zorgen ervoor dat er na het inademen zuurstof in het bloed komt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat schadelijke stoffen worden uitgeademd. Door ontstekingen of beschadigingen in de longen hebben patiënten last van vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor ontstaat er benauwdheid.

Oorzaken COPD

Roken is een van de grootste veroorzakers van de chronische ziekte, 80% tot 90% van de patiënten met COPD heeft gerookt. Hoe zwaarder en langer iemand heeft gerookt, hoe meer kans diegene heeft om de ziekte te krijgen. Van de rokers krijgt uiteindelijk 10% tot 20% COPD. De ziekte kan ook veroorzaakt worden door langdurige blootstelling aan stofdeeltjes of een aangeboren enzymgebrek.

COPD en stoppen met roken

Stoppen met roken is het beste wat je voor je longen kunt doen. Hoewel je niet kunt genezen van de ziekte, heb je wel invloed op het verloop hiervan. Als je stopt met roken zullen je klachten verminderen, wordt het verloop van de ziekte vertraagd en zal je conditie verbeteren. Kortom, stoppen met roken zal de kwaliteit van leven verbeteren.

Hulp bij het stoppen met roken

Stichting Stop Bewust is er voor rokers die willen stoppen. Ons doel: het informeren en adviseren van stoppers zodat zij een succesvolle stoppoging kunnen doen. Met ons telefonische stopadvies begin jij goed geïnformeerd aan het stoppen. Onze stopadviseurs kunnen je in het gesprek informeren over de mogelijke hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen via de zorgverzekeraar. Onze hulp is kosteloos en vrijblijvend. Wil je info, tips en het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Kosteloos telefonisch advies ontvangen

Delen

Categoriën

Gezondheid