e-sigaret (afgeraden)

De e-sigaret wordt door sommigen gezien als een hulpmiddel bij het stoppen met roken. Toch raden wij het gebruik ervan af. Het kan je zelfs verslaafder maken. Zeker gezien de recente bevindingen van het Trimbos-instituut.

WAT IS EEN ELEKTRONISCHE SIGARET?

E-sigaretten zijn elektronische apparaten die een sigaret nabootsen. Ze bevatten een vloeistof die wordt verhit en waarvan de damp wordt ingeademd. In tegenstelling tot de gewone sigaret bevat de e-sigaret geen tabak, maar toch zijn er wel degelijk risico’s aan verbonden. Giftige verbrandingsproducten uit sigaretten, zoals teer en koolmonoxide, adem je tijdens het dampen niet in, maar er kunnen andere schadelijke stoffen vrijkomen.

NIEUWE INZICHTEN OVER VAPEN

Recente cijfers van het Trimbos-instituut zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7% 2023 van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Opvallend is dat 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, óók maandelijks sigaretten roken. Arts-epidemioloog Esther Croes benadrukt dat een groot deel van de jongeren die vapen ook tabakssigaretten rookt, wat zorgwekkend is. Ze waarschuwt ook voor de aanwezigheid van nicotinezout in vapes, In de huidige vapes zit bijvoorbeeld vaak nicotinezout. Dat is een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt. Zo raken deze jonge tieners snel en ongemerkt verslaafd aan nicotine. “Zeer zorgwekkend!”

Ook artsen slaan alarm over de nieuwe manier van de tabaksindustrie om massaal jongeren verslaafd te maken aan nicotine ( www.artsenslaanalarm.nl ).

Het collectief van artsen roept op om vapen niet onbesproken te laten. Het advies van de artsen aan ouders is om samen met hun kinderen te praten over de risico’s van vapen en roken.

STOPPEN MET ROKEN EN VAPEN

Wij raden af om de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken te gebruiken. Er zijn andere, bewezen effectieve methoden beschikbaar. Mocht je de e-sigaret toch willen gebruiken, doe dit dan onder begeleiding en in overleg met een gecertificeerde stoppen met roken coach.

Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou over alle mogelijke goed werkende hulpmiddelen en stopmethodes te informeren en adviseren. Schrijf je hier in voor een telefonisch overleg.

Telefonisch advies
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust