Stoppen met roken in 2022? Vergoeding via zorgverzekeraar beschikbaar!

Blog icon

Wil jij stoppen met roken in het nieuwe jaar? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is een vergoeding beschikbaar! Bewezen effectieve hulp kan in 2022 volledig worden vergoed door de zorgverzekeraar. We beantwoorden de veelgestelde vragen over vergoeding in deze blog.

Welke stoppen met roken vergoeding is er beschikbaar in 2022?

Goed nieuws: stoppen met roken kan voor iedereen vergoed worden! Sinds 2020 worden stoppen-met-rokenprogramma’s volledig vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen bijdrage of eigen risico. Hieronder vallen:

Naast gedragsmatige ondersteuning is het ook mogelijk om gebruik te maken van een extra hulpmiddel:

Gaat stoppen met roken hulp van het eigen risico af?

Stoppen met roken kan volledig worden vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Er is daarnaast geen andere eigen bijdrage vereist. Het is wel belangrijk dat de hulp voldoet aan de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

Wanneer kan stoppen met roken worden vergoed door de zorgverzekeraar?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de stoppen met roken vergoeding vanuit jouw zorgverzekering. Een stoppen met roken vergoeding kan plaatsvinden wanneer je:

  • Een stoppen-met-rokenprogramma volgt dat bestaat uit professionele begeleiding (met eventueel een hulpmiddel).
  • Dit programma aangeboden wordt door een gekwalificeerde aanbieder, waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. De huisarts of praktijkondersteuner kan deze begeleiding ook aanbieden.
  • Je dit jaar nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vergoeding.

Weet je niet zeker of je aan deze voorwaarden voldoet? Onze stopadviseur kijkt graag met je mee tijdens een kosteloos informatiegesprek.

Worden alternatieve hulpmiddelen en stopmethodes ook vergoed door de zorgverzekeraar?

Alternatieve hulpmiddelen en stopmethodes zijn niet bewezen effectief, maar kunnen zeker nuttig zijn voor sommige stoppers. Hieronder vallen bijvoorbeeld stoppen-met-rokencursussen zoals Allen Carr en lasertherapie en acupunctuur. Wanneer je aanvullend verzekerd voor alternatieve geneeswijzen bent, kan alternatieve hulp bij sommige zorgverzekeraars vergoed worden.

Bekijk onze vergelijker om te zien of jouw gewenste hulpmiddel of stopmethode vergoed wordt.

Ik heb vorig jaar gebruik gemaakt van de vergoeding. Kan een stoppen-met-rokenprogramma dit jaar weer vergoed worden?

Per kalenderjaar kan je één keer gebruik maken van de beschikbare stoppen met roken vergoeding via de zorgverzekeraar. Als je vorig jaar een stoppen-met-rokenprogramma hebt doorlopen, kan je dat in het nieuwe jaar weer proberen. Wanneer je een andere vorm van hulp wil ontvangen, is dat natuurlijk ook mogelijk. Onze stopadviseur kan je informeren over de mogelijkheden en eventuele vergoeding via de zorgverzekeraar.

Ik heb dit jaar een programma gevolgd, maar deze niet afgemaakt. Kan mijn stoppoging opnieuw vergoed worden?

Wanneer je een stoppen-met-rokenprogramma niet volledig hebt afgemaakt, geldt dit alsnog als één stoppoging. Het is dan niet mogelijk om dit jaar nog een stoppen-met-rokenprogramma vergoed te krijgen. Het is natuurlijk alsnog mogelijk om te stoppen met roken op een andere manier, of het programma zelf te bekostigen. Met stoppen met roken kan je enorm veel geld besparen, dus dit kan het zeker waard zijn!

Waarom stoppen met roken met hulp?

Stoppen met roken met bewezen effectieve hulp is succesvoller dan cold turkey stoppen. Stoppen met roken zonder hulp is in weinig gevallen blijvend succesvol. 6 tot 8 procent lukt het om blijvend te stoppen met roken. Stoppen met roken met coaching is bewezen effectief. Het is tot wel tien keer succesvoller dan stoppen zonder hulp. Om deze reden wordt deze vorm van stoppen met roken vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoe zit het in mijn situatie?

De regelgeving rondom verzekeringen kan ingewikkeld zijn. Een vergoeding is voor iedereen beschikbaMisschien vind je het fijn om jouw persoonlijke situatie te bespreken of wil je graag weten of jij aan de voorwaarden voldoet om een vergoeding te ontvangen. Onze telefonische stopadviseur informeert en adviseert je graag over de mogelijkheden voor hulp en vergoedingen. In het kosteloze adviesgesprek kan je samen een persoonlijk stopplan opstellen. Zo weet jij hoe je het stoppen met roken succesvol aan kan pakken. Dit is een mooie eerste stap van jouw stoppoging!

Meer info over hulp en vergoeding     Bekijk de uitleganimatie over vergoeding

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust