GEZONDHEID

Stoppen met roken voor je gezondheid? De risico’s die veroorzaakt worden door tabaksrook zijn het beste te begrijpen door te kijken naar de weg die de geïnhaleerde rook door het lichaam aflegt.

Lichaam

Die gaat via de mond, de keel en het strottenhoofd door de luchtpijp uiteindelijk naar de longen. In de longen vindt de opname van zuurstof plaats. Bij een roker wordt de zuurstofopname beperkt door de koolmonoxide in tabaksrook. Vervolgens heeft de beperkte zuurstofopname effect op hart en bloedvaten. Stoppen met roken zorgt er dan ook voor allerlei veranderingen in je lichaam.

Stoppen met roken voor je gezondheid? De risico’s die veroorzaakt worden door tabaksrook zijn het beste te begrijpen door te kijken naar de weg die de geïnhaleerde rook door het lichaam aflegt. Die gaat via de mond, de keel en het strottenhoofd door de luchtpijp uiteindelijk naar de longen. In de longen vindt de opname van zuurstof plaats. Bij een roker wordt de zuurstofopname beperkt door de koolmonoxide in tabaksrook. Vervolgens heeft de beperkte zuurstofopname effect op hart en bloedvaten. Stoppen met roken zorgt er dan ook voor allerlei veranderingen in je lichaam.

Stoppen met roken gewichtstoename

GEZONDHEIDSRISICO’S VAN ROKEN

Zie hieronder waarom je voor je gezondheid moet willen stoppen met roken.

MOND EN KEEL

Rook komt het eerst in de mond en de keel terecht. Bij rokers die niet inhaleren, zoals veel sigarenrokers, is het ook de enige plek waar de rook komt. Maar ook dat is niet zonder risico, want al wordt er niet geïnhaleerd, de kankerverwekkende bestanddelen van de rook tasten wel het weefsel in de mond aan. Denk hierbij aan onder andere de lippen, de tong en het gehemelte. Mond- of keelkanker vallen onder de risico’s.

STROTTENHOOFD

Vanuit de keel gaat de tabaksrook langs het strottenhoofd waar zich ook o.a. de stembanden bevinden. Tumoren in het strottenhoofd kunnen ervoor zorgen dat iemand uiteindelijk niet meer kan praten.

Zijn er uitzaaiingen? Dan komen deze meestal terecht in de lymfeklieren of in de longen.

VIA DE LUCHTPIJP NAAR DE LONGEN

Kanker in de luchtpijp (tracheale tumor) komt niet zo vaak voor, maar als het voorkomt dan is dat veel vaker bij rokers dan bij niet-rokers.

LONGKANKER

Longartsen zouden een rustig bestaan leiden als er niet meer gerookt werd. Van alle sterfgevallen door longkanker is 86% te danken aan roken. Giftige stoffen in tabaksrook irriteren de cellen in de longen. Door jarenlange blootstelling aan de schadelijke chemische bestanddelen worden de longcellen beschadigd. Hierdoor kan er uiteindelijk wildgroei van cellen ontstaan (tumoren) in de longen. Ook kunnen kankercellen in de bloedbaan komen en zich als uitzaaiingen nestelen in andere delen van het lichaam.

ANDERE VORMEN VAN KANKER

Naast longkanker loopt een roker ook risico op een aantal andere vormen van kanker. Zo wijst de vakliteratuur op verhoogde risico’s op blaaskanker, huidkanker, nierkanker en alvleesklierkanker.

COPD (ROKERSLONG)

COPD staat ook wel bekend als rokerslong en is niet te genezen. Rokerslong omvat twee bekende longaandoeningen, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Bij patiënten met longemfyseem zijn de longblaasjes aangetast waardoor ze minder goed zuurstof kunnen opnemen. Hierdoor krijgt de patiënt het benauwd. Bij chronische bronchitis raken de luchtwegen ontstoken waardoor het moeilijk is om adem te halen.

ASTMA

Astma wordt niet veroorzaakt door roken. Het is een aangeboren aandoening die echter wel erger wordt door roken. De klachten zijn voor een groot deel te verhelpen door te stoppen met roken.

HART- EN VAATZIEKTEN

Nicotine is slecht voor de vaatwanden. Het tast de binnenkant van de bloedvaten aan waardoor er vernauwingen ontstaan die een vrije doorstroming belemmeren. Dit verklaart waarom rokers vaker last hebben van koude handen of voeten. Daarnaast speelt koolmonoxide een belangrijke rol. De koolmonoxide die vrijkomt bij het verbranden van tabak zet zich vast op de rode bloedlichaampjes. Hierdoor is er minder plaats voor zuurstof om op die rode bloedlichaampjes ´mee te reizen´. Doordat het lichaam minder zuurstof krijgt, moet het hart sneller gaan pompen om toch de gewenste hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen. Nicotine verhoogt ook nog eens het adrenalineniveau, waardoor er ook een verhoogde hartslag ontstaat. Deze ´turbostand´ van het hart eist uiteindelijk zijn tol.

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust