Je partner stopt met roken: hoe kun jij helpen?

Blog icon

Voor degenen die willen stoppen met roken bestaan er veel tips. Deze tips zijn er voor de stoppers zelf en niet voor hun partners, terwijl het soms best lastig kan zijn iemand op de juiste manier steun te bieden. In deze blog geven we je enkele tips over hoe jij je partner kan steunen tijdens het stoppen met roken.

Tip 1: vraag je partner naar diens stopintentie

Als je samen bespreekt waarom je partner wil gaan stoppen met roken, kun je dat zelf beter begrijpen. Daarnaast helpt het ook je partner. Die kan namelijk vertellen over de redenen om te stoppen. Hierdoor ontstaat een ‘commitment’. Dat betekent dat iemand die aan heeft gegeven te stoppen met roken, minder snel weer zal beginnen. Mensen zijn namelijk geneigd consequent te zijn. Daarnaast zorgt het praten over je redenen om te stoppen ook voor extra motivatie.

Tip 2: bied je partner geen sigaretten aan

Deze tip geldt natuurlijk alleen wanneer je zelf wel rookt. Dit kan voor je partner een van de grootste uitdagingen zijn. Samen stoppen is natuurlijk het makkelijkst, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. In dat geval kun jij je partner helpen door geen sigaretten aan te bieden. Verder is het verstandig de asbakken uit het huis te halen. Dit voorkomt dat er onnodige verleidingen ontstaan.

Tip 3: schiet te hulp tijdens moeilijke momenten

Uiteindelijk moet een stopper het zelf doen. Toch kan wat extra steun zorgen dat iemand beter kan omgaan met moeilijke momenten. Wanneer je samen afleiding zoekt, wordt het roken iets van het verleden. Een wandeling kan bijvoorbeeld het perfecte alternatief zijn voor een sigaret. Zo kun jij bijdragen aan een gezonder leven van degene die je liefhebt.

Ik en/of mijn partner stoppen ook

Wil jij en/of je partner ook stoppen met roken? Dan kan het zijn dat je met enkele vragen blijft zitten, bijvoorbeeld over stopmethodes of hulpmiddelen. Geen zorgen, onze stopadviseurs zijn er om jou te helpen. Zij zijn gespecialiseerd in stoppen met roken en beantwoorden kosteloos je vragen. Een voorbereide stopper laat de verslaving in rook opgaan.

IK PAK MIJN STOPKANS

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust