Mentholsigaretten verboden vanaf 20 mei
Vanaf 20 mei mogen sigaretten met een smaakje zoals menthol niet meer verkocht worden. Door een besluit van de Europese Unie zijn deze verboden. Lees alles over het verbod en de consequenties in deze blog.
Het Europese Hof: het verbod op mentholsigaretten bevordert de gezondheid
Door het aangename aroma van sigaretten met een smaakje wordt roken aantrekkelijker gemaakt. De Europese Unie heeft juist de plicht om tabaksverslavingen tegen te gaan en roken te ontmoedigen. Het Hof oordeelde in 2016 al dat het verbieden van mentholsigaretten is toegestaan en past bij de verplichtingen van de Europese Unie. Daarnaast stelde het Hof dat het verbod op aromatische sigaretten de Volksgezondheid bevordert.
Productie en verkoop
Vanaf 20 mei geldt het verbod op de verkoop en de productie van sigaretten met een smaakje. Wanneer winkeliers pakjes van deze sigaretten overhouden, mogen zij deze terugsturen naar de fabrikant. Deze zal de pakjes dan vernietigen.
Bezwaar tegen verbod op mentholsigaretten
Polen en Roemenië hebben eerder geprobeerd het verbod van de Europese Unie te voorkomen door bezwaar aan te tekenen. Ondanks dat heeft het Europees Hof van Justitie het verbod op o.a. mentholsigaretten goedgekeurd.
Onderdeel van breder pakket
Het verbod is onderdeel van een pakket aan maatregelen. Hieronder vallen o.a. de accijnsverhoging. Ook zullen pakjes sigaretten binnenkort een donkerbruine kleur krijgen. Tabaksproducten worden binnenkort uit het zicht gehaald bij verkooppunten. Het doel: zoveel mogelijk rokers laten stoppen met roken en beginnen voorkomen.
Hulp bij het stoppen met roken
Wil jij vaarwel zeggen tegen de sigaret? Of ben jij door het verbod van mentholsigaretten noodgedwongen om te stoppen met roken? Stichting Stop Bewust kan jou hierover informeren en adviseren. Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou alles vertellen over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen via de zorgverzekeraar. Daarnaast kunnen zij jou helpen bij het opstellen van een persoonlijk stopplan. Jouw stoppoging wordt tot acht keer succesvoller met de juiste hulp. Interesse? Meld je aan voor een vrijblijvend informatiegesprek via een terugbelverzoek.