Rokers stoppen vooral voor gezondheid kinderen en eigen gezondheid

Blog icon

Uit onderzoek naar de redenen van rokers om te stoppen blijkt dat de gezondheid van kinderen als belangrijkste factor wordt gezien. Hierna volgen de eigen gezondheid en het advies van de zorgverlener. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een derde van rokers deed stoppoging

Het onderzoek liet ook zien dat een derde van de volwassen rokers vorig jaar een serieuze stoppoging heeft gedaan. Dit aantal scheelt weinig met het aantal stoppogingen van twee jaar eerder. Voor 91 procent van deze stoppers was de gezondheid van de kinderen de belangrijkste reden, gevolgd door de eigen gezondheid (87 procent).

Zorgverlener: maak gebruik van hulp!

Een groot gedeelte van de stoppers luisterde daarnaast naar de aanbeveling van een zorgverlener, zoals een huisarts, tandarts of verloskundige. Het zoeken van begeleiding of een hulpmiddel werd veel van hen aangeraden, namelijk 40%.

Stoppers zegen niet beïnvloed te zijn door anti-rookmaatregelen

Minder dan een kwart van de stoppers geeft campagnes, mediaberichten of gezondheidswaarschuwingen als reden voor de stoppoging. Zij zeggen hier niet door beïnvloed te zijn.

Aantal Nederlandse rokers daalt

Hoewel in 2015 26 procent van de volwassen aangaf wel eens te roken, is dit aantal gedaald naar 24 procent. Driekwart van de rokers doet dit elke dag. Het grootste gedeelte rookt sigaretten uit pakjes, gevolgd door shag. Een erg klein gedeelte zegt de e-sigaret wel eens te gebruiken, namelijk 3 procent.

Bron: Nos

ZET NU DE EERSTE STAP NAAR ROOKVRIJ

Wil jij graag stoppen met roken, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust zijn er om jou te helpen. Naast het informeren en adviseren over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen kunnen ze jou ook helpen bij het opstellen van een persoonlijk stopplan. Het telefonisch adviesgesprek is eenmalig, gratis en vrijblijvend. Zet jij de eerste stap?

Help mij met de eerste stap

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust