Stoppen met roken en slapen

Blog icon

Nicotine heeft invloed op de nachtrust en het slaappatroon. Uit onderzoek blijkt dat rokers vaker na de nachtrust minder goed uitgerust zijn dan niet rokers. Op de lange termijn is stoppen met roken dus beter voor je nachtrust. Stoppen met roken verbetert de slaap alleen niet altijd direct. Op de korte termijn kan het ervoor zorgen dat stoppers slecht slapen. Niet kunnen slapen of juist enorm veel slapen, beide kunnen voor komen. Het zijn ontwenningsverschijnselen die enkele weken duren. In deze blog geven we tips voor het omgaan met slaapproblemen door het stoppen met roken.

Oorzaken van slaapproblemen na stoppen met roken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn:

 1. Na het stoppen met roken is het lichaam van slag en moet het een nieuw evenwicht vinden dit kan het slaappatroon beïnvloeden.
 2. Het ontwennen van de nicotine kan onrust veroorzaken, bij onrust is het moeilijk inslapen en bovendien kan ontwenning ook in de slaap onrust veroorzaken, waardoor je weer ontwaakt en veel en onrustig droomt.
 3. Om niet aan het roken te denken bestaat de neiging om maar bezig te blijven, de hele dag tot ’s avonds laat te blijven rennen,  jezelf geen momenten van rust te gunnen. Rustpunten die je voorheen met een de sigaret creëerde blijven nu uit. Bij het naar bed gaan ben je te druk om te slapen.
 4. Een verstoord slaappatroon kan zichzelf in stand houden. Je gaat je zorgen maken om het weinige slapen en je wilt jezelf dwingen om in slaap te vallen, wat meestal averechts werkt.
 5. Stoppen met roken kan veel energie kosten. Het kan je weerstand verlagen, je kunt uitgeput raken; vergelijk het met een flinke griep. Bij sommige mensen betekent dat juist veel slapen net nadat ze gestopt zijn met roken.

Nut van een goede nachtrust

Slapen zorgt voor fysiek en mentaal herstel. Slaap heeft een positief effect op het geheugen, op leren en op de gezondheid. Van ernstig slaap tekort kun je duizelig, trillerig en geïrriteerd worden en zelfs hallucinaties krijgen. Ons complexe brein heeft slaap nodig om de (visuele) input van overdag te verwerken. Daarnaast is slapen energie besparend.

Tips voor het voorkomen van slecht slapen

Een slechte nachtrust maakt het stoppen met roken extra moeilijk. Maar er is hoop! De problemen gaan in de meeste gevallen na enkele weken voorbij. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het ontwenningsverschijnselen zijn. Met de volgende de tips kan je proberen de nachtrust te verbeteren.

 • Doe voor het slapen gaan iets dat je ontspant, zoals een boek of tijdschrift lezen.
 • Vind een alternatief voor het roken als moment van rust, zoals een stukje lopen.
 • Zorg ervoor dat je geen heftige inspanningen doet vlak voor het slapen gaan.
 • Kom daarnaast niet in aanraking met hete temperaturen, zoals in een heet bad of sauna.
 • Neem geen cafeïne ’s avonds
 • Kijk twee uur voor het slapen gaan niet meer naar de computer of telefoon. Het licht activeert de hersenen en stelt slaap uit.
 • Creëer een rustig ritueel voor het slapen gaan.
 • Houd een vast slaapritme aan.
 • Houd de slaapomgeving zo rustig mogelijk. Zorg daarnaast voor een goed matras, genoeg ventilatie en een goede temperatuur.
 • Check de feiten. Is het bijvoorbeeld waar dat je altijd slecht slaapt? Doe je de hele dag geen oog dicht, of wordt je steeds wakker? Breng het slaapprobleem in kaart!

Informatie en advies over stoppen met roken

Wil jij graag stoppen met roken maar weet je niet hoe je moet beginnen? Of wil je een hulpmiddel gebruiken maar weet je niet welke het beste bij jou past? Wij informeren en adviseren jou graag! Je kunt een terugbelverzoek indienen door in contact te komen met onze telefonische adviseurs.

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust