Hoe roken wordt ervaren door jouw omgeving

Blog icon

Als roker zul je ongetwijfeld de voor- en nadelen van het roken regelmatig afwegen. Heb je er echter ook wel eens bij stilgestaan hoe je als roker wordt ervaren door jouw niet-rokende omgeving? Probeer eens na te denken over hoe jouw gewoonte over kan komen op anderen. Misschien is dit wel een extra motivatie om te stoppen met roken.

Wat kan er voor jouw omgeving als vervelend worden ervaren?

We geven hieronder een aantal punten aan die belangrijk zijn voor anderen als het om roken gaat. Het is misschien niet zo leuk om daar bij stil te staan maar het kan toch wat toevoegen als je jezelf kan verplaatsen in wat jouw omgeving van het roken vindt.

Dit zijn de belangrijkste minpunten die niet-rokers kunnen ervaren bij rokers:

  1. Je ruikt het zelf niet meer omdat je dagelijks in de rook zit, maar niet-rokers vinden vaak dat rokers naar rook stinken. De geur zit in kleren en in haren. Mensen die gestopt zijn met roken zeggen vaak dat ze niet in de gaten hadden dat de geur van oude rook zo doordringend kan zijn.
  2. Collega’s op het werk vinden het vervelend als rokers telkens weg moeten om een sigaret te roken. Zij zouden ook wel een paar extra pauzes willen hebben.
  3. Het valt anderen op dat rokers bruine vingers en misschien zelfs bruine tanden hebben. De huid veroudert veel sneller dan die van niet-rokers en dat valt beslist op.
  4. Kinderen en partners die noodgedwongen mee moeten roken hebben last van de rook en moeten er vaker door hoesten. Ook zijn ze door het inademen van de tweedehands rook eerder vatbaar voor verkoudheden en infecties.
  5. Niet-rokende partners vinden het vaak onaangenaam om iemand met een rokersadem te zoenen.
  6. Bij sociale gelegenheden moet de roker regelmatig naar buiten, wat niet als gezellig wordt ervaren door het gezelschap.
  7. Partners en ook kinderen zijn regelmatig bang dat de roker een ernstige ziekte zal oplopen. Statistisch gezien hebben ze daar gelijk in, want rokers zijn veel vatbaarder voor ziektes dan niet-rokers.

Het blijft jouw beslissing

Niemand kan voor jou beslissen wat jij moet doen. En alleen als je het zelf wilt, zal stoppen met roken een succes worden. Maar misschien zijn bovenstaande punten voor jou wel aanleiding om vaker stil te staan bij de hinderlijke effecten van roken voor jouw omgeving.

Het goede nieuws voor jou (en wellicht je omgeving)

Het goede nieuws is dat stoppen met roken ook voor jou mogelijk is, zeker als je gebruikt maakt van de huidige mogelijkheden en hulpmiddelen. Het moet toch een fijne gedachte zijn dat jouw omgeving meer van jou kan genieten als je rookvrij bent? Dat je omgeving trots op je is omdat je er in slaagt jouw verslaving op te geven en weer lekker fris te ruiken en om weer veel energie te hebben? En uiteraard is het niet alleen voor jouw omgeving prettig als je vaarwel zegt tegen de sigaret. Ook jouw gezondheid en conditie, jouw uitstraling en jouw portemonnee varen er wel bij!

Hulp bij het stoppen met roken

Ontvang jij graag hulp bij het stoppen met roken in de vorm van informatie, motivatie en stopadvies. Stichting Stop Bewust staat voor jou klaar! Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou alles vertellen over de mogelijke hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen via de zorgverzekeraar. Het informatiegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Ja, ik wil stopadvies

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust