Hoe kun je terugval voorkomen?
Helaas valt een groot deel van de stoppers binnen een jaar terug. Vaak is dit omdat ze niet voldoende zijn voorbereid om definitief te stoppen en geen plan hebben gemaakt om terugval te voorkomen. Een terugvalpreventieplan heeft voor de meeste stoppers een toegevoegde waarde. Je leert jezelf zo beter kennen. Lees verder om erachter te komen hoe jij terugval het beste kunt voorkomen.
Stop onder begeleiding
Een succesvolle manier om te stoppen met roken is bijvoorbeeld het stoppen onder begeleiding van een coach. Een coach kan je helpen bij het doorbreken van je gewoontes en patronen. Samen met de coach maak je een stopplan en bespreek je valkuilen en moeilijke momenten. Coaching vergroot je kans om definitief te stoppen en wordt meestal een keer per kalenderjaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Met je coach stel je een terugvalpreventieplan op, hiermee wordt de kans kleiner dat je terugvalt.
Denk na over risicomomenten
Wanneer je weet wat de risicomomenten zijn voor jou, kun je je voorbereiden en zo een terugval vermijden. Stel jezelf de vraag: Welke momenten zijn lastig voor mij? Feestdagen? Voorjaar? Carnaval? Stress op werk? Wanneer je weet dat er een lastige periode aan zit te komen kun je alvast een plan van aanpak maken en regels met jezelf afspreken om op die manier terugval te voorkomen. Ga bijvoorbeeld niet te vaak naar het terras of bedenk alvast wat je tijdens die feestdagen wel gaat doen.
Bereid je voor op waarschuwingssignalen
Vaak zijn er al een aantal waarschuwingssignalen waaraan je kunt zien dat je dicht bij een terugval bent. Een terugval komt bijvoorbeeld vaker voor wanneer je niet zo goed in je vel zit. Tekenen hiervan kunnen zijn:
- vermoeidheid
- laat naar bed gaan
- meer koffie drinken
- meer kant-en-klaar maaltijden
Bedenk wat je kunt doen wanneer het moeilijk wordt
Terugval voorkomen doe je met goede voorbereiding. Zorg dat je goed weet wat je kunt doen tijdens een moeilijke periode of op moeilijke momenten. Hier zijn een aantal dingen die je zouden kunnen helpen:
- Een vriend of vriendin die je kunt bellen.
- Schrijf ergens je motivatie en wees daar specifiek in bijvoorbeeld: ik wil gezonder worden zodat ik beter/langer met mijn (klein)kinderen kan spelen of Ik wil sparen zodat ik op vakantie kan of een nieuwe auto kan kopen.
- Merk je waarschuwingssignalen op? Zorg dan dat je genoeg rust neemt, dingen gaat doen die jou energie geven en je niet te lang op werk blijft hangen. Vind manieren waardoor je weer beter in je vel gaat zitten. Bij vermoeidheid na een werkdag kan bijvoorbeeld een douche voor het eten goed helpen.
Bedenk welke situaties je gaat proberen te vermijden
Elke roker heeft wel momenten waarop het verleidelijker is om te gaan roken. Zo kan het omgaan met rokers ervoor zorgen dat je sneller gaat roken of vind je het juist moeilijk om vol te houden wanneer je een paar drankjes op hebt. Drink, om terugval te voorkomen, niet te veel en vertel de mensen om je heen dat je gestopt bent en dat ze je geen sigaret moeten aanbieden.
Pak het stoppen meteen op wanneer je toch eens een sigaret op hebt gestoken
Wanneer je na het stoppen toch een sigaret opsteekt, kan dat voelen als falen. Hierdoor is de verleiding groot om weer te beginnen, maar geef niet op! Een uitglijder komt weleens voor. Het is op zo’n moment vooral belangrijk dat je jouw stoppoging doorzet en je jezelf niet straft.
Natuurlijk zijn dit best wat dingen die je kunt doen en bedenken. Wil je hulp bij het opstellen van een terugvalpreventieplan? Schakel dan hulp in van een coach. Bel met een van onze stopadviseurs wanneer je hulp nodig hebt bij het vinden van een coach of voor meer informatie over stoppen, vergoedingen en meer. U kunt van maandag t/m donderdag tussen 10.00u-17.00u bellen naar 088-5006600 of dit contactformulier invullen.