Medicijnen als hulpmiddel bij het stoppen met roken
80% van de rokers in Nederland wil graag stoppen met roken. Sommigen doen dit op eigen kracht, maar velen stoppen met behulp van een stopmethode of hulpmiddel. Kies je voor medicijnen als hulpmiddel? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. In deze blog bespreken we alles over medicijnen bij het stoppen met roken.
Welke medicijnen om te stoppen met roken zijn er?
Er zijn drie soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt bij het stoppen met roken:
- Notrilen (Nortriptyline©)
- Bupropion (Zyban©)
- Varenicline (Champix©)
VARENICLINE (MERKNAAM CHAMPIX ©)
WAT IS CHAMPIX?
In 2007 is het middel Champix op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De werkzame stof heet Varenicline en neemt in de hersenen de plaats in van nicotine. Het effect van dit medicijn is dat het verlangen naar de sigaret verdwijnt. Rook je tijdens de kuur van dit medicijn? Dan smaakt de sigaret minder goed en krijg je niet meer dat fijne gevoel van opluchting na het roken.
HOE GEBRUIK JE CHAMPIX?
Vaak begint men met Varenicline 7 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. De kuur van dit medicijn duurt 12 weken.
Let op! Varencycline is niet voor iedereen geschikt. Het mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap
BUPROPION (MERKNAAM ZYBAN ©)
WAT IS ZYBAN?
Bupropion is een medicijn dat ontwikkeld is om de symptomen van depressie tegen te gaan. Later bleek dat het ook werkzaam is bij stoppen met roken. Het is toen opnieuw geregistreerd als stoppen-met-rokenmedicijn onder de merknaam Zyban. Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine. Deze lichaamseigen stoffen spelen een rol bij emoties en stemmingen.
HOE GEBRUIK JE ZYBAN?
Vaak begint men met Bupropion 7 tot 14 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Dit wordt gedaan om een juiste bloedspiegel te krijgen. De behandeling van Bupropion duurt 7 tot 9 weken.
Let op! Bupropion mag niet gebruikt worden bij zwangerschap, epilepsie, eetstoornissen of manische depressiviteit.
NORTRIPTYLINE (MERKNAAM NORTRILEN ©)
WAT IS NORTRIPTYLINE?
Nortriptyline (met de werkzame stof Nortrilen) is oorspronkelijk een medicijn dat symptomen van depressie tegengaat. Het medicijn is al vanaf 1963 op de markt. Nortriptyline is niet officieel geregistreerd als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar blijkt wel effectief. Het middel heeft namelijk zeer waarschijnlijk invloed op het serotoninegehalte. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Als je serotoninegehalte te laag is, kan depressie, angst of slapeloosheid ontstaan.
HOE GEBRUIK JE NORTRIPTYLINE?
Overweeg je om Nortriptyline te gebruiken? Ga dan eerst naar een gespecialiseerde stoppen-met-rokenorganisatie of je huisarts voor een recept. Vaak begint men met Nortriptyline 7 à 8 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Het programma van Nortriptyline duurt 7 tot 12 weken.
Let op! Nortriptyline mag niet gebruikt worden na een hartinfarct of gedurende de zwangerschap.
WAT ZIJN DE BIJWERKINGEN van de stoppen met roken medicijnen?
Helaas kennen de drie medicijnen ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen zijn:
- Misselijkheid
- Slapeloosheid
- Nare dromen
- Vermoeid
- Duizeligheid
- Somberheid
- Droge mond
Deze verschijnselen komen echter niet bij iedereen voor en verdwijnen vaak na de eerste weken.
VERGOEDING VOOR STOPPEN MET ROKEN MEDICIJNEN
Stoppen met roken medicijnen kunnen worden vergoed in combinatie met professionele begeleiding. Sinds 2020 kan er namelijk een volledige vergoeding plaatsvinden voor bewezen effectieve stoppen-met-rokenprogramma’s. Het programma bestaat uit coaching en kan worden gecombineerd met een medicijn of nicotinevervanger. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico.
NICOTINEVERVANGERS BIJ HET STOPPEN MET ROKEN
Naast medicijnen is het ook mogelijk om een nicotinevervanger te gebruiken tijdens het stoppen met roken. Er bestaan verschillende soorten, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinezuigtabletten. Deze kunnen in combinatie met professionele begeleiding vergoed worden door de zorgverzekeraar.
ANDERE HULPMIDDELEN EN STOPMETHODES
Wil je liever geen medisch hulpmiddel gebruiken bij het stoppen met roken? Er zijn nog vele andere mogelijkheden! Kijk bijvoorbeeld eens naar telefonische of persoonlijke coaching of groepsbegeleiding. Naast bewezen effectieve hulpmiddelen en stopmethodes bestaan er ook alternatieve hulpmiddelen en methodes, zoals lasertherapie, acupunctuur en capsules.
INFORMATIE OVER MEDICIJNEN ALS HULPMIDDEL BIJ HET STOPPEN MET ROKEN
Stichting Stop Bewust kan jou informeren en adviseren over medicijnen als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Ook voor vragen over andere hulpmiddelen of stopmethodes kan je bij onze telefonische stopadviseurs terecht. In het informatiegesprek kijken ze samen met jou naar de mogelijkheden voor hulp en vergoedingen en naar jouw beste stopaanpak. Meld je nu aan voor een kosteloos en vrijblijvend terugbelverzoek.