Stoppen met roken, voorkom gewichtstoename

Blog icon

Veel rokers die willen stoppen met roken zijn bang voor gewichtstoename. Hierdoor beginnen ze soms niet aan een stoppoging. Daarnaast zijn er ook stoppers die weer beginnen met roken om af te vallen. Dit is natuurlijk geen oplossing, aangezien roken ook erg slecht is voor je gezondheid. In dit blog lees je wat de oorzaken zijn van aankomen en hoe je gewichtstoename kunt voorkomen.

Oorzaken aankomen na het stoppen met roken

Er zijn verschillende oorzaken voor het aankomen na het stoppen met roken. Hieronder zetten we de oorzaken voor je op een rijtje.

Oorzaak 1: Roken stimuleert de stofwisseling

Dit vergt inspanning van het lichaam. De hiervoor benodigde energie is na het stoppen niet meer nodig. Als de hoeveelheid voedsel gelijk blijft, wordt de energie die het voedsel levert omgezet in vet.

Oorzaak 2: De verandering van het eetpatroon

De grootste oorzaak van gewichtstoename als gevolg van het stoppen met roken is de verandering van het eetpatroon.

  • Door een beter reuk- en smaakvermogen neemt de eetlust toe. Bovendien onderdrukt nicotine de eetlust.
  • Veel ex-rokers grijpen naar tussendoortjes op momenten waarop ze vroeger een sigaretje opstaken.
  • Als je stopt met roken heb je vaak in het begin meer behoefte aan zoetigheid.
  • Veel rokers gaan met emotie om door een sigaret op te steken. Wanneer iemand stopt met roken worden emoties soms verwerkt door meer te eten.

Aanleren van een goede manier van eten

Het aanleren van een haalbaar en gezond eetpatroon is vaak beter dan streng op een dieet gaan.
Als je de behoefte hebt om iets extra te eten vraag je dan af wat de reden is. Is het:

 • De vervanging van de gewone sigaret?

Geef dan niet toe aan deze drang. Probeer jezelf af te leiden, doe iets wat je aandacht opeist. Zorg ervoor dat je rookgewoonte niet verandert in een eetgewoonte.

 • De behoefte een emotie te onderdrukken?

Erken de emotie, accepteer de emotie en probeer er iets mee te doen. Veel rokers hebben jarenlang hun emoties met roken onderdrukt. Stoppen met roken kan daardoor een emotionele periode zijn.

 • De behoefte aan een beloning?

Wil je iets eten om jezelf te verwennen? Heb je behoefte aan iets lekkers? Probeer jezelf dan te belonen met iets anders dan eten of met iets eetbaars dat weinig calorieën heeft.

 • Echt honger?

In dit geval kun je het best je honger op een gezonde manier stillen. Wanneer dit je lukt geeft dat voldoening.

Tips om gewichtstoename te beperken

Veel stoppers hebben vragen over gewichtstoename. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe je na gewichtstoename weer kan afvallen of hoe je overgewicht kunt voorkomen. Met onze tips kom je af van de sigaret zonder gewichtstoename.

Tip 1. Meer lichaamsbeweging

Naast sport is het ook raadzaam om beweging in het dagelijkse levenspatroon in te bouwen. Daarvoor is het niet nodig om intensief te gaan sporten. Beweging inbouwen in het dagelijks leven is aantoonbaar effectief. Dit betekent bijvoorbeeld wandelen naar de winkel, fietsen naar het werk, flink stofzuigen en de trap nemen in plaats van de lift. Alle beetjes tellen mee: drie keer tien minuten bewegen is net zo goed als één keer een half uur. Vooral matig intensieve activiteiten, zoals tuinieren of wandelen, hebben effect op de gezondheid. Intensief, planmatig sporten geeft vooral een toename van de fitheid en verbetering van de lichamelijke belastbaarheid. Vergeet naast beweging niet om ook te ontspannen: wissel beweging en ontspanning af.

Tip 2. Let op je voeding

Hieronder wat tips om eenvoudig op je voeding te letten.

 • Let op hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar, zoals MyFitnessPal.
 • Blijf regelmatig eten wanneer je dit niet doet, ben je sneller geneigd naar tussendoortjes zoals snoep, koek en snacks te grijpen.
 • Pas op voor tussendoortjes. Als je tussen de maaltijden door iets eet, kan je kiezen voor caloriearme producten.
 • Zorg ervoor dat je onderweg altijd een gezonde optie zoals een boterham of fruit bij je hebt om de eerste honger te stillen.
 • Beperk de hoeveelheid suiker en alcohol die je binnen krijgt. Producten met deze stoffen leveren vaak alleen calorieën op en bevatten geen waardevolle voedingsstoffen. Alcohol stimuleert bovendien de eetlust.
 • Kies producten waar de ‘mond langer mee bezig is’. Je bereikt dan eerder het verzadigingsgevoel. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan fruit en niet aan vruchtensap.
 • Drink veel water. Door wat te drinken zit je wel vol, maar krijg je geen calorieën binnen.
 • Neem de tijd voor je maaltijden en doe geen andere dingen tijdens het eten.
 • Leg etenswaren (met name de tussendoortjes) uit het zicht. Als je eten ziet, heb je eerder de neiging wat te nemen.

Tip 3. Stop met roken onder begeleiding

Wil je wel stoppen met roken, maar ben je bang aan te komen? Wees gerust, stoppen met roken hoef je niet alleen te doen. Onze stopadviseurs kunnen jou helpen met al je vragen over stoppen. Hierdoor zorg jij ervoor dat je succesvol afscheid kan nemen van de sigaret.

Bel mij terug voor info

Extra informatie over voeding, aankomen en stoppen met roken

 • Bij het voedingscentrum zijn tal van tips en suggesties voor lekker en gezond eten en tussendoortjes te vinden.
 • De website voedingsdomein heeft een pagina over stoppen met roken zonder aan te komen.
 • Ook bij Gezondheidsnet een pagina over stoppen met roken zonder aan te komen
 • Het boek “Over Vrouwen & Roken & Stoppen” van Marie Anne Haeck gaat ook over aankomen. Dit boek wordt nog veel tweedehands aangeboden op internet, o.a. bij Bol.com.

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust