Alles over nicotinevervangers: hulpmiddel bij het stoppen met roken
Nicotinevervangers zijn een veelgebruikt hulpmiddel bij het stoppen met roken. Wat zijn nicotinevervangende middelen, hoe kunnen deze hulpmiddelen helpen bij het stoppen met roken en welke soorten zijn er? In deze blog vertellen we je er alles over!
Wat zijn nicotinevervangers?
Nicotinevervangers zijn hulpmiddelen voor het stoppen met roken. Ze zorgen ervoor dat je de nicotine die je normaal binnenkrijgt via het inhaleren van tabaksrook nu op een andere manier wordt toegediend aan jouw lichaam. Het is een product op basis van nicotine.
Zijn nicotinevervangers geschikt voor mij?
Nicotinevervangers zijn voor veel stoppers een goed hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar is het ook een goed hulpmiddel voor jou? Elke stopper en tabaksverslaving is anders. Onze stopadviseurs kunnen je informeren en adviseren over dit hulpmiddel en samen met jou kijken of het geschikt is voor jou. Vraag nu jouw stopadvies aan.
Ja, ik wil advies over nicotinevervangers
Waarom handig bij het stoppen met roken?
Wanneer je stopt met roken kan je last krijgen van trek. Je lichaam mist dan de nicotine en verlangt naar een sigaret. Via een nicotinevervanger kan je toch nicotine binnenkrijgen. Doordat je de inname van nicotine hiermee afbouwt, heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Het verzacht de symptomen van tabaksontwenning. De nicotinevervanger zorgt er dus voor dat je rustig kan wennen aan het leven zonder sigaret. Na het gebruik hiervan is het makkelijker om roken als gewoonte los te laten.
Wanneer je gebruik wilt maken van een nicotinevervanger is het belangrijk om een goede dosis te kiezen die aangepast is op het aantal sigaretten dat je rookt. Je kan het gebruik van een nicotinevervangend middel afbouwen aan de hand van een speciaal schema.
Voordelen van nicotinevervangers
- Volledige vergoeding mogelijk in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma
- 50% tot 70% meer kans op een succesvolle stoppoging
- Het hulpmiddel is voor veel mensen geschikt
- Weinig bijwerkingen
- Vermindert trek in een sigaret
- Minder last van ontwenningsverschijnselen
Soorten nicotinevervangers
Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers. Ze komen voor in meerdere vormen en dosissen. We maken onderscheid tussen vijf nicotinevervangende middelen.
Nicotinepleisters
De meest bekende nicotinevervanger is de pleister. Het werkt als volgt: je plakt de pleister op de huid. Dit kan op de arm, been of rug. De pleister verspreidt dan nicotine. Het voordeel van deze nicotinevervanger is dat het zorgt voor een geregelde afgifte van nicotine. Zo hoef je niet bang te zijn voor een nicotinetekort. Na 16 tot 24 uur gooi je de pleister weg en vervang je deze met een nieuwe. De pleisters zijn voor eenmalig gebruik.
Je kiest een soort nicotinepleister op basis van hoeveel je rookt. We maken onderscheid tussen een zware (21 mg), middelzware (14 mg) en lichte (7 mg) pleister. Aan het einde van de kuur kan je overgaan op een lichtere pleister. Een kuur duurt vaak tien tot twaalf weken. Dit hulpmiddel kan wel nadelen hebben: sommige mensen krijgen uitslag door het gebruik van nicotinepleisters.
Nicotinekauwgom
Aan deze kauwgom is nicotine toegevoegd. Door te kauwen geeft het nicotine af aan het lichaam. Hierdoor wordt de trek in een sigaret minder. Je hebt met dit hulpmiddel zelf de controle over de hoeveelheid nicotine die je aan je lichaam toedient.
Door meer of minder te kauwen bepaal jij zelf hoeveel nicotine de kauwgom afgeeft. Daarnaast is de kauwgom in verschillende sterktes verkrijgbaar: 2 mg en 4 mg. Wanneer je last hebt van ontstekingen in de mond, darmen of slokdarm is dit hulpmiddel niet geschikt.
Nicotinezuigtabletten en microtabs
Nicotinezuigtabletten geven zoals de naam al zegt nicotine vrij zodra je erop zuigt. Microtabs zijn kleine tabletjes die je onder de tong legt. Ze lossen vanzelf op en geven zo nicotine af aan het lichaam. De tabletten zijn makkelijk mee te nemen. De dosering van de tabletten kan je stapsgewijs afbouwen. Er zijn twee soorten: tabletten van 2 mg en 4 mg.
Nicotine mondspray
Heb je last van een moeilijk moment, waarbij je heel veel trek hebt in een sigaret? Een mondspray kan dan een goed hulpmiddel zijn. Hiermee verdwijnt de trek binnen één minuut. Het bevat 1 mg nicotine. De nicotine krijg je binnen via het mondslijmvlies. De spray is in verschillende smaken verkrijgbaar. Langzamerhand kan je de hoeveelheid sprays afbouwen.
Nicotine-inhaler
De nicotine-inhaler is een soort pijpje waar je trekjes van kan nemen wanneer je behoefte hebt aan nicotine. Je krijgt dan een inhalatievloeistof met nicotine binnen. De trek naar een sigaret neemt hiermee af, maar het geeft ook een hand-mondritueel, wat sommige stoppers missen.
Voor wie is dit hulpmiddel geschikt?
Niet voor elke stopper is een nicotinevervanger geschikt. Wanneer je last hebt van hartritmestoornissen, onlangs een beroerte of hartinfarct hebt gehad of borstvoeding geeft is het gebruik van dit hulpmiddel niet verstandig.
Vergoeding via de zorgverzekeraar
Nicotinevervangers kunnen worden vergoed via de zorgverzekeraar. Wanneer deze deel uitmaken van een bewezen effectief stoppen-met-rokenprogramma, kost het gebruik hiervan dus geen geld. Er is namelijk ook geen eigen bijdrage of eigen risico. Een stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit een hulpmiddel (nicotinevervangers of medicijnen) en professionele coaching.
Wanneer je geen gebruik wil maken van coaching, wordt de nicotinevervanger niet vergoed. Gelukkig zijn nicotinevervangers niet zo duur. Daarnaast bespaar je veel geld door te stoppen met roken, waardoor je het geld voor de nicotinevervangers zo weer terug hebt.
Meer informatie over nicotinevervangers of andere hulpmiddelen?
Wil je graag meer weten over nicotinevervangers, stoppen-met-rokenprogramma’s of andere methodes? Laat je informeren door de telefonische stopadviseurs. Kijk samen naar jouw beste stoppen-met-rokenaanpak en laat je adviseren over de vormen van hulp. Het adviesgesprek is eenmalig, vrijblijvend en kosteloos. Je kunt je hier aanmelden. Wil je info, tips en het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.