Roken en Astma

Blog icon

Zowel actief roken, als meeroken is schadelijk voor de longen. Deze schade kan des te groter zijn wanneer iemand astma heeft. Ook voor andere longaandoeningen geldt dat roken ze verergert. Zelfs rook die in je kleding blijft zitten kan problemen opleveren. Stoppen heeft zin, zelfs wanneer je al ziek bent. In onze blog lees je over de invloed van roken op astma(medicatie).

Astma

Iemand met astma kan last hebben van piepend ademen, hoesten en benauwdheid. Astma is een aandoening die je deels door genen, maar ook door omgevingsfactoren kan krijgen. Eén van die factoren is bijvoorbeeld of je opgroeit met zuivere lucht om je heen. De kans om astma te krijgen is groter als je bijvoorbeeld opgroeit met rokende ouders, of in een stad met veel luchtvervuiling

Combinatie met roken

Rokers ervaren dezelfde klachten als mensen met astma. Het is dus niet verassend dat rokers met astma meer last krijgen van deze aandoening. Astma-aanvallen kunnen onder andere door roken worden uitgelokt. Daarna kunnen astma-aanvallen veranderen in chronische klachten, wanneer een astmapatiënt in aanraking komt met té veel rook.

Astmamedicijnen

Veel mensen weten niet dat roken de effectiviteit van astmamedicijnen verlaagt. Deze medicijnen zijn cruciaal in de strijd tegen astma, omdat ze de longen minder gevoelig maken voor prikkels. Roken zorgt er dus voor dat je minder aan je astmaklachten kan doen.

Waarom dan toch stoppen

Mensen redeneren vaak: “ik ben toch al ziek, dus nu kan ik net zo goed doorroken”. Toch is het altijd verstandig om te stoppen. Naarmate je meer rookt gaan de longen minder goed werken. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat je longen (deels) kunnen herstellen. Zodra je stopt gaan ook astmamedicijnen beter werken.

Wil jij ook stopadvies?

Wil jij stoppen, maar vind je dit erg moeilijk of weet je niet hoe je moet beginnen? Onze stopadviseurs kunnen jou advies geven zodat jij de sigaret vaarwel kan zeggen. Hierbij kijken zij naar jouw situatie. Er is namelijk niet één beste stopmethode, maar wel een methode die het best bij jou past.

IK ZET DE EERSTE STAP!

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust