Stoppen met roken? Dit moet je weten voordat je eraan begint

Blog icon

Het doel van de stichting: het informeren van rokers die graag willen stoppen met roken, zodat zij succesvoller zijn met hun stoppoging. Daarom vertellen we in deze blog alles wat je moet weten voordat je begint aan jouw stoppoging. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je te wachten staat!

6 dingen die je moet weten voordat je begint met jouw stoppoging

1. Stoppen met hulp is succesvoller dan cold turkey stoppen

Je hebt meer kans op succes wanneer je stopt met een hulpmiddel, stopmethode of stoppen-met-rokenprogramma, zoals medicijnen in combinatie met persoonlijke begeleiding. Dit geeft je tot tien keer meer kans op blijvend stoppen met roken, terwijl cold turkey stoppen een succeskans heeft van (maar) 6-8%. In sommige gevallen kunnen hulpmiddelen en stopmethodes zelfs (volledig) vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

2. Kosteloze hulp is beschikbaar

Je staat er niet alleen voor wanneer je stopt met roken. Onze stopadviseurs kunnen jou kosteloos informeren, adviseren en motiveren. Je kan met al jouw stoppen-met-rokenvragen bij hen terecht, bijvoorbeeld over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen via de zorgverzekeraar. Schrijf je in voor een vrijblijvend terugbelverzoek.

Ontvang gratis info en advies

3. Je zult last krijgen van ontwenningsverschijnselen… (of niet?)

Een gespannen gevoel, misselijkheid of meer eetlust: veel stoppers krijgen aan het begin last van ontwenningsverschijnselen. Nicotine is een verslavende stof die ervoor zorgt dat je tijdelijk een prettig gevoel hebt. Je lichaam heeft zich door het roken hierop aangepast en heeft nicotine nodig om normaal te werken. Meestal treden afkickverschijnselen de eerste drie weken op, met de grootste piek op dag 2 en 3. Hulpmiddelen zoals nicotinevervangers of medicijnen kunnen de ontwenningsverschijnselen verminderen of zelfs geheel onderdrukken, waardoor je hier minder tot geen last van hebt. 

4. … maar dit betekent dat jouw lichaam bezig is met herstellen!

Wanneer je stopt met roken begint jouw lichaam gelijk met herstellen. Sommige effecten treden al na een paar uur op, andere effecten treden later op in jouw lichaam. Zo is na 48 uur de nicotine uit jouw lichaam, na 2 tot 12 weken verbetert de bloedcirculatie en na 1 jaar is de kans op hart- en vaatziekten gehalveerd. 

5. Je zal te maken krijgen met moeilijke momenten, maar hier kun je mee leren omgaan

Elke stopper heeft het soms moeilijk. Een heftige hunkering naar een sigaret, een moment waarop je vroeger altijd rookte of een feestje waarbij jouw vrienden een sigaret opsteken: het kan soms extra lastig zijn om niet aan het verlangen van het roken toe te geven. Het moment zal altijd weer voorbij gaan, dus geef niet toe aan de craving! Er zijn verschillende tips voor het omgaan met een moeilijk moment: bijvoorbeeld even wandelen, een meditatieoefening doen of een dierbare bellen. 

6. Motivatie is het allerbelangrijkste!

Wanneer je niet gemotiveerd bent, zal jouw stoppoging waarschijnlijk niet succesvol zijn. Jouw stoppoging begint met motivatie, maar dit zal je ook de hele stoppoging nodig blijven hebben en zelfs een rol spelen wanneer je definitief gestopt bent. Vooral intrinsieke motivatie is hierbij belangrijk: jouw eigen motivatie. Wanneer je stopt voor jouw arts, je partner of een vriend is dit niet genoeg: je moet het ook echt voor jezelf willen doen.

De beste tips voor jouw succesvolle stoppoging

Op onze website staan verschillende blogs met tips die nuttig kunnen zijn bij jouw stoppoging. Wat dacht je van motivatietips, tips om vol te houden en tips voor het omgaan met een moeilijk moment? Daarnaast delen we het laatste nieuws, tips en informatie ook in onze kosteloze nieuwsbrief, die één keer per maand verschijnt.

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust