Spreekbeurt of werkstuk

Wil jij graag een spreekbeurt houden over (stoppen met) roken? Of is dit het onderwerp van jouw werkstuk? Dan ben je op de goede pagina! Wij helpen mensen die graag willen stoppen met roken en we weten dus heel veel over dit onderwerp.

Op deze pagina geven we informatie over verschillende aspecten van roken. We vertellen meer over de geschiedenis van roken, het effect van roken op de gezondheid, verslaafd zijn aan roken, de voordelen van stoppen met roken en de regels van de overheid.

We beantwoorden verschillende vragen die je kan gebruiken voor jouw spreekbeurt en geven je ook tips om van jouw spreekbeurt of werkstuk een succes te maken!

INFORMATIE VOOR JOUW SPREEKBEURT

ROKEN: WAT IS HET?

Roken is het inademen van rook via een sigaret, sigaar of pijp. Hierin zit tabak. In tabak zitten veel schadelijke stoffen, zoals nicotine. Dit stofje is heel verslavend, omdat het ervoor zorgt dat de roker zich fijn gaat voelen. Wanneer iemand een tijdje rookt, heeft hij nicotine nodig om zich fijn te voelen en kan hij of zij niet meer zonder roken. Wanneer je niet meer zonder iets kan, noemen we dit een verslaving.

WAAROM IS ROKEN SLECHT VOOR JE?

Roken is slecht voor de gezondheid. Dit komt omdat sigaretten schadelijke stoffen bevatten. Dit heeft voornamelijk effect op de longen, maar ook op andere delen van het lichaam. Rokers hebben meer kans op ziektes, zoals kanker maar ook hart- en vaatziekten en oogziekten.

Stoptober tips

WAAROM IS ROKEN VERSLAVEND?<br />

Door het stofje nicotine dat in sigaretten zit is roken heel verslavend. Door nicotine voelt de roker zich fijn wanneer hij of zij rookt. Maar, uiteindelijk heeft de roker dit stofje nodig om zich fijn te blijven voelen: hij of zij kan dan moeilijk zonder roken.

GESCHIEDENIS VAN ROKEN

Tabak, waarvan sigaretten worden gemaakt, werd gebruikt door de Indianen in Amerika. Zij maakten hiervan medicijnen. Toen Columbus Amerika ontdekte in 1492, nam hij de gedroogde tabaksbladeren mee. Hierdoor werd de plant populair in Europa. Mensen dachten toen dat tabak gezond was. Er werd door veel mensen gerookt.

In 1847 begon de eerste fabriek met het maken van sigaretten. Er werd reclame gemaakt over roken. De reclamemakers zeiden dat roken gezond en stoer was. Pas in 1970 werd er bekend dat roken slecht is voor de gezondheid van mensen, vooral voor de longen. Toen begon de overheid met het maken van wetten om ervoor te zorgen dat minder mensen gingen roken. Nu mag er geen reclame gemaakt worden voor roken. De overheid maakt wel nog steeds wetten om mensen te overtuigen om te gaan stoppen met roken. Er mag wel reclame worden gemaakt om mensen te overtuigen om te stoppen met roken.

TIPS VOOR JE SPREEKBEURT

  • Maak een quiz voor je klasgenoten. Bijvoorbeeld met de feitjes over (stoppen met) roken.

  • Stel je klasgenoten een vraag. Zo houd je de aandacht erbij en kunnen jullie samen praten over het onderwerp. Voorbeelden van vragen zijn: ‘Wat vind jij, moet roken verboden worden?’ of ‘Heeft het volgens jou zin om roken duurder te maken?’.

  • Bereid je spreekbeurt goed voor en maak een mooie presentatie. Gebruik plaatjes en oefen thuis een paar keer wat je gaat zeggen.

WAT ZIT ER IN EEN SIGARET?

Naast tabak, een stof die komt van de gedroogde bladeren van een tabaksplant zitten er nog meer stoffen in een sigaret. Er worden allerlei dingen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld om de sigaret beter te laten smaken en ruiken, om ervoor te zorgen dat de tabak goed blijft en om te zorgen dat de sigaret de vorm behoudt. Gemiddeld worden er 74 dingen toegevoegd aan de tabak. Door sommige toevoegingen is roken nog verslavender.
In de tabak zelf zitten allerlei schadelijke stoffen, wel meer dan 4000! Zo zit er teer en koolmonoxide in.

IS HET OOK SLECHT OM DE ROOK VAN IEMAND ANDERS IN TE ADEMEN?

Ook wanneer je zelf niet rookt maar de rook van iemand anders inademt kan dit schadelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je bij iemand in de buurt staat die rookt, of als iemand in de auto of in huis rookt. Niet alleen voor volwassenen en kinderen is de rook schadelijk, maar ook voor huisdieren zoals honden.

WAT GEBEURT ER MET JE LICHAAM WANNEER JE STOPT MET ROKEN?

Kort nadat iemand stopt herstelt het lichaam zich van het roken. Zo verdwijnen schadelijke stoffen uit het lichaam, daalt de kans op een hartaanval en verbetert het smaak- en reukvermogen. Na een iets langere tijd verbetert de conditie en verdwijnt de rokershoest.

HEEFT STOPPEN MET ROKEN ALTIJD ZIN?

Ook wanneer een persoon al heel lang gerookt heeft, bijvoorbeeld twintig, dertig of veertig jaar, heeft stoppen met roken nog zin. Zelfs wanneer iemand al wat ouder is, bijvoorbeeld zestig of zeventig, is het nog steeds beter voor de gezondheid om te stoppen. Stoppen met roken is altijd het beste voor de gezondheid! Het roken heeft wel schade aangebracht aan het lichaam, maar voor een deel kan dit worden hersteld.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN STOPPEN MET ROKEN?

  • Zo verbetert de gezondheid al heel snel. De kans op een hartaanval vermindert al na 24 uur. De longen zullen zich herstellen.

  • De conditie verbetert ook. Hierdoor is het makkelijker om sporten vol te houden.

  • Roken kan vies ruiken. Wanneer iemand stopt met roken, zal diegene frisser ruiken.

  • Roken heeft ook gevolgen voor het uiterlijk. Het is namelijk slecht voor de huid, haar en gebit. Wanneer iemand stopt met roken, zal diegene er beter uit gaan zien.

  • Eten smaakt lekkerder en alles ruikt beter wanneer iemand stopt met roken.

  • Roken kost heel veel geld! Wanneer iemand stopt met roken kan diegene soms wel drieduizend euro besparen!

  • Iemand die niet rookt leeft langer dan iemand die wel rookt. Gemiddeld 13 jaar langer.

  • Iemand wordt vrolijker wanneer hij of zij stopt met roken: het humeur verbetert.

HOE KAN JE IEMAND HELPEN BIJ HET STOPPEN MET ROKEN

Om te stoppen met roken is het belangrijk dat iemand het zelf graag wil. Je kan iemand niet dwingen om te stoppen, maar je kan iemand wel vertellen waarom jij het belangrijk vindt dat hij/zij stopt. Laat bijvoorbeeld een lijstje zien met voordelen.

Als iemand in jouw omgeving gaat stoppen met roken, kan je helpen door te zeggen dat je vertrouwen hebt in hem of haar, of door de persoon aan te moedigen. Stoppen met roken is voor veel mensen best lastig, dus wat steun komt altijd van pas!

WAT DOET DE OVERHEID TEGEN ROKEN?

De overheid maakt beleid om het aantal rokers te verminderen. Dit betekent dat zij allerlei regels en wetten maakt. Zo zijn sigaretten het afgelopen jaar duurder geworden, mag er niet meer gerookt worden op schoolpleinen en hebben sigaretten een andere verpakking gekregen.

De overheid heeft een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat minder mensen beginnen met roken en meer mensen gaan stoppen. Dit deed zij samen met grote bedrijven. De komende jaren zullen er nog meer regels en wetten komen die ervoor zorgen dat er op minder plekken gerookt mag worden.

INTERESSANTE FEITJES EN WEETJES VOOR JOUW SPREEKBEURT OF WERKSTUK

  • Wist je dat je vroeger mocht roken in de trein? Sinds kort mag er niet meer gerookt worden op stations.

  • Wist je dat er 20.000 mensen per jaar overlijden aan de directe gevolgen van roken in Nederland?

  • Wist je dat 23% van de Nederlanders rookt?

  • Een pakje sigaretten in Australië 29 euro kost? En minder dan 1 euro in Kazachstan? In Nederland kost een pakje sigaretten rond de acht euro.

  • Wist je dat tabaksrook meer dan 4.000 chemische stoffen bevat? Veel hiervan zijn schadelijk voor het lichaam.

VRAGEN OVER STOPPEN MET ROKEN

Heb je nog vragen over stoppen met roken? Stuur ons een e-mail: info@stichtingstopbewust.nl.  We vertellen je graag meer over het onderwerp zodat jij een goede spreekbeurt kan geven. Ook voor informatie voor een (profielwerk)stuk kan je bij ons terecht.

FOTO’S OF VIDEO’S VAN JOUW SPREEKBEURT

Heb jij een foto of video van jouw spreekbeurt of werkstuk? Het lijkt ons leuk om die te zien! Je kan jouw foto of video sturen naar info@stichtingstopbewust.nl.

Spreekbeurt of werkstuk stoppen met roken
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust