stoppen met roken

Je wil gaan stoppen met roken, super! Maar wat komt er allemaal bij kijken? En wat is de beste manier om te gaan stoppen met roken? Stichting Stop Bewust kan al jouw vragen over het stoppen met roken beantwoorden. Wij zijn er voor betrouwbare informatie en een echt goed stopadvies. In een telefonisch informatiegesprek helpen onze telefonische stopadviseurs jou met informatie, motivatie en advies. We doen dit vrijblijvend en kosteloos. Schrijf je in voor een terugbelverzoek en ontvang stopadvies: een mooie eerste stap voor als je wil stoppen met roken.

STOPPEN MET ROKEN MET OF ZONDER HULP?

Wil je stoppen met een hulpmiddel of stopmethode, of stop je zonder hulp? Dit is een belangrijke beslissing die je moet nemen voordat je stopt met roken, al kan je ook later in jouw stoppoging toch besluiten om een hulpmiddel of stopmethode te gaan gebruiken.

WELKE STOPPEN MET ROKEN HULPMIDDELEN ZIJN ER?

Stoppen met roken kan met een hulpmiddel. We maken hierbij onderscheid tussen reguliere hulpmiddelen en alternatieve hulpmiddelen. Reguliere hulpmiddelen worden aanbevolen door Stichting Stop Bewust. De werking hiervan is wetenschappelijk bewezen en een vergoeding via de zorgverzekeraar is hiervoor beschikbaar. Hieronder vallen diverse nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinezuigtabletten. Ook vallen medicijnen zoals champix hieronder.

Daarnaast zijn er alternatieve hulpmiddelen. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar stoppers kunnen hier toch baat bij hebben. Hieronder vallen hulpmiddelen zoals alternatieve stoppen-met-rokencapsules, maar ook zelfhulpboeken en apps. Deze kunnen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar, maar vaak zijn de kosten snel terugverdiend.

Stoppen met roken manieren

WAT ZIJN DE BESCHIKBARE STOPMETHODES?

Naast hulpmiddelen zijn er ook stopmethodes. Ook hier maken we onderscheid tussen reguliere en alternatieve stopmethodes. Onder reguliere methodes valt begeleiding. Zo kan je gebruik maken van persoonlijke coachingtelefonische coaching en groepsbegeleiding. Een vergoeding via de zorgverzekeraar is hiervoor mogelijk.

Onder alternatieve methodes vallen lasertherapie, acupunctuur en hypnotherapie. Deze methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar stoppers kunnen hier wel baat bij hebben. Een vergoeding is soms mogelijk via een aanvullende verzekering.

VERGOEDING VOOR STOPPEN MET ROKEN VIA DE ZORGVERZEKERAAR MOGELIJK!

Stoppen met roken kan worden vergoed door de zorgverzekeraar. Per 2020 kunnen stoppen-met-rokenprogramma’s volledig worden vergoed, zonder eigen bijdrage of eigen risico.

Een vergoeding vanuit de basisverzekering is mogelijk voor reguliere hulpmiddelen en stopmethodes. Alternatieve methodes kunnen soms (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Het gaat dan bijvoorbeeld om acupunctuur of lasertherapie.

VERGOEDING VIA ZORGVERZEKERAAR

Een stoppen met roken vergoeding is beschikbaar voor wetenschappelijk bewezen hulpmiddelen en methodes.

  • Medicatie in combinatie met deskundige begeleiding

  • Nicotinevervangers in combinatie met deskundige begeleiding

  • Persoonlijke coaching

  • Telefonische coaching

  • Groepsbehandeling

COLD TURKEY STOPPEN OF AFBOUWEN?

Stoppen met roken kan ook zonder hulp, ‘cold turkey’. Dit is een methode waarbij je op wilskracht stopt, zonder steun van een methode of hulpmiddel. Het is een van de meest gebruikte methodes, maar zeker niet de meest effectieve: minder dan 5 procent van de stoppers lukt het om met deze methode definitief te stoppen. Wanneer je zonder hulp stopt, is voorbereiding, motivatie en zelfvertrouwen extra belangrijk.

Een andere methode is afbouwen. Hoewel in één keer stoppen het meest effectief is kan het voor sommige stoppers toch een goede methode zijn. Minderen met sigaretten kan een goede tussenoplossing zijn wanneer je meer dan 30 sigaretten per dag rookt of wanneer je moeite hebt met zelfcontrole. Het is wel verstandig om écht te stoppen met roken: ook wanneer je weinig rookt is dit schadelijk voor je gezondheid.

Sigaretten afbouwen en minderen

JOUW STOPPOGING

Natuurlijk, je kan op elk moment beginnen met jouw stoppoging. Echter wordt deze succesvoller wanneer je een juiste voorbereiding hebt gehad. Ook motivatie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen zijn belangrijk, net zoals voldoende kennis over wat je te wachten staat.

VOORBEREIDING

Jouw stoppoging begint bij een goede voorbereiding. Stichting Stop Bewust kan jou hierbij helpen. Een goede voorbereiding bij het stoppen met roken is immers het halve werk! Met tips, informatie en handvaten ben jij voorbereid op wat jou te wachten staat.

MOTIVATIE

Naast een goede voorbereiding is ook motivatie erg belangrijk bij het stoppen met roken. Het is niet alleen belangrijk aan het begin van jouw stoppoging, maar ook tijdens jouw stoppoging en nadat je gestopt bent met roken. Ook voor het volhouden van het stoppen met roken heb je namelijk voldoende motivatie nodig.

We maken onderscheid tussen externe (extrinsieke) en interne (intrinsieke) motivatie. Stop je met roken voor jouw omgeving, dan is dit een vorm van externe motivatie. Als je wil stoppen met roken omdat je denkt dat dit jou gelukkiger gaat maken, heb je interne motivatie. Beide vormen van motivatie zijn belangrijk, maar het is essentieel dat jij zelf wil stoppen met roken en dit niet alleen doet voor iemand anders.

IN 6 STAPPEN EEN GOEDE VOORBEREIDING

Dit is essentieel voor succesvol stoppen met roken en bestaat uit een aantal stappen:

  • Laat je informeren over een succesvolle aanpak

  • Schrijf jouw aanpak op

  • Kies professionele begeleiding en een hulpmiddel

  • Stel een stopdatum vast

  • Berereid je voor op moeilijke momenten

  • Maak afspraken met jouw omgeving

HOE WEET JE OF JE ER KLAAR VOOR BENT OM TE STOPPEN MET ROKEN?

Je bent klaar voor je stoppoging als je goed voorbereid bent en de juiste motivatie hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende geïnformeerd bent. Weet je wat je kan verwachten wanneer je stopt met roken? Ben je op de hoogte van alle voordelen van het stoppen met roken en weet je wat je moet doen voor een moeilijk moment? Dan ben je waarschijnlijk klaar om jouw succesvolle stoppoging te beginnen. Wanneer je behoefte hebt aan meer informatie, kan je altijd bij Stichting Stop Bewust terecht.

DE EERSTE WEEK VAN JOUW STOPPOGING

Wat staat je te wachten wanneer je stopt met roken? Stoppen met roken zal jou veel voordelen bieden op de lange termijn. Ook op korte termijn zul je merken dat jouw lichaam zich herstelt. Toch kan de eerste periode van het stoppen met roken ook lastig zijn. Je kan te maken krijgen met moeilijke momenten, ontwenningsverschijnselen en twijfel. Ga door en geef niet op! Na een aantal dagen of weken volhouden zal het stoppen makkelijker zijn.

STOPPEN MET ROKEN TIPS

Op onze website vindt je allerlei stoppen met roken tips. Voor de perfecte voorbereiding, het plannen van een stopdatum, de juiste motivatie, volhouden… Ga zo maar door.

GOUDEN TIP?!

De tip om te stoppen met roken, die elke stoppoging succesvol maakt? Die bestaat niet. Elke tabaksverslaving is anders. Er zijn wel tips het stoppen voor veel mensen succesvoller en makkelijker maken.

GEZONDHEID

Roken zorgt voor verschillende gezondheidsrisico’s. Het is niet alleen slecht voor de longen, het veroorzaakt ook vele andere gezondheidsproblemen. Echter kan jouw lichaam zich op veel vlakken nog herstellen. Stoppen met roken is dus altijd het beste voor jouw gezondheid!

DE BESTE STOPPEN MET ROKEN TIPS

  • Stoptip 1: Schrijf jouw redenen op

  • Stoptip 2: Bereid je goed voor

  • Stoptip 3: Plan een stopdatum

  • Stoptip 4: Vertel je omgeving dat je gaat stoppen

  • Stoptip 5: Ga in gesprek met de stopadviseur

  • Stoptip 6: Vervang het roken door gezonde gewoontes

  • Stoptip 7: Leer omgaan met moeilijke momenten

  • Stoptip 8: Beloon jezelf

  • Stoptip 9: Geef niet op na een terugval

  • Stoptip 10: Maak gebruik van hulp

EFFECTEN VAN STOPPEN MET ROKEN

Op korte en lange termijn veroorzaakt het stoppen positieve effecten in jouw lichaam. Je lichaam gaat zich herstellen, waardoor jouw gezondheid verbetert.

LONGEN

Dat roken ontzettend slecht is voor de longen is algemeen bekend. Rokers hebben meer kans op longkanker en COPD. Maar: wanneer je stopt met roken kunnen jouw longen zich zeker nog herstellen! Onderzoek toont aan dat de longen zich beter herstellen dan gedacht.

UITERLIJK

Stoppen met roken heeft ook invloed op jouw uiterlijk. Roken versnelt huidveroudering: er ontstaan rimpels, kraaienpootjes en lijnen. Het zorgt daarnaast voor een vale teint en verstopte poriën. Wanneer je stopt met roken zal de doorbloeding van je huid verbeteren. Ook voor jouw haar is roken niet goed: het kan sneller grijs worden en uitvallen. Stoppen met roken zal ervoor zorgen dat jouw haar sneller groeit en meer gaat glanzen. Ook jouw gebit zal zich verbeteren en gezonder worden wanneer je stopt.

SPORT EN CONDITIE

Door te roken neemt de longcapaciteit af en verhogen de hartslag en de bloeddruk. Het lichaam moet harder werken om bloed met zuurstof door het lichaam te pompen. Wanneer je stopt met roken zal sporten beter gaan. Je houdt het langer vol en hebt de volgende dag minder last van spierpijn. Daarnaast biedt sporten een goede afleiding tijdens jouw stoppoging en helpt het tegen stress.

longen stoppen met roken

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN

Wanneer je stopt met roken kan je de eerste dagen en weken last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, hoesten, een gespannen gevoel, somberheid, chagrijnig of misselijkheid. Dit kan heel vervelend zijn, maar de afkickverschijnselen zullen na een paar dagen of weken voorbij zijn. Hulpmiddelen kunnen deze verminderen of onderdrukken, waardoor je er (veel) minder last van hebt.

(STOPPEN MET) ROKEN EN SLAPEN

Wanneer je stopt met roken, raakt het lichaam even van slag. Het moet een nieuw evenwicht vinden. Hierdoor kan je last krijgen van slaapproblemen aan het begin van jouw stoppoging. Het ontwennen van de nicotine veroorzaakt onrust. Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat, vind een alternatief voor het roken als moment van rust. Beperk het drinken van cafeïne en het kijken naar beeldschermen een paar uur voor het slapengaan en creëer een fijne slaapomgeving. Binnen twee tot drie weken zullen de slaapproblemen als gevolg van stoppen met roken verdwijnen.

AANKOMEN

Wanneer je stopt met roken kan je twee tot vier kilo aankomen. Roken stimuleert de stofwisseling en kan de eetlust iets verminderen. Deze normaliseren wanneer je weer stopt met roken. Dit kan daarom leiden tot een kleine gewichtstoename. Echter, het aankomen van meer kilo’s is te voorkomen door een gezond eetpatroon en veel beweging. Vervang het roken niet voor snacken en snoepen, maar bijvoorbeeld voor een stukje wandelen of een glas water drinken.

Afkickverschijnselen stoppen met roken

STOPPEN MET ROKEN VOLHOUDEN OP DE LANGE TERMIJN

Het stoppen volhouden op lange termijn is natuurlijk het doel. Maar dit kan ook lastig zijn. Door gebruik te maken van professionele begeleiding vergroot je de kans op definitief stoppen met roken. Leer daarnaast hoe je met moeilijke momenten om moet gaan, om een terugval te voorkomen.

TERUGVAL

Wanneer je een tijd niet gerookt hebt maar plots toch een sigaret rookt, heb je een terugval. Misschien blijft het niet bij een sigaret, maar val je weer in jouw oude patroon van roken. Vervelend! Maar pak de draad weer op en ga verder met jouw stoppoging. Een terugval kan je voorkomen door situaties te herkennen die een terugval kunnen veroorzaken. Maak hiervoor een plan. Wordt de craving groter wanneer je op een feestje bent? Of wanneer je bij collega’s staat die roken? Weet dan hoe je met deze situaties om moet gaan, bijvoorbeeld door even weg te lopen van de situatie of hierover te praten met dierbaren.

STRESS

Rokers grijpen vaak naar een sigaret wanneer zij stress of spanning ervaren. Als je stopt met roken, moet je andere manieren vinden om hiermee om te gaan. Wanneer je net gestopt bent kan een stressvolle situatie ervoor zorgen dat je verlangt naar een sigaret. Geef niet aan deze behoefte toe! Leer omgaan met stress en spanning. Bijvoorbeeld door middel van sport en beweging, meditiatie, mindfulness.

EMOTIE

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een terugval zijn sterke, negatieve emoties. Verdriet, boosheid of eenzaamheid: door heftige emoties kan je verlangen naar een sigaret. Hoewel dit misschien een oplossing lijkt te zijn, is dit niet het geval. Probeer om op een positieve manier met de emotie om te gaan. Erken en accepteer deze. Bedenk of je de situatie die de emotie veroorzaakt kan veranderen, kijk of je jezelf op een andere manier kan afleiden en vraag jezelf af of het wel nodig is om boos of verdrietig te zijn.

TIPS VOOR HET OMGAAN MET MOEILIJKE MOMENTEN

Tijdens jouw stoppoging zal je te maken krijgen met moeilijke momenten. Op deze momenten is het lastiger dan normaal om gestopt te blijven. Met deze tips kom je deze momenten door zonder te roken:

  • Denk aan de voordelen, blijf positief!

  • Leer een gezonde gewoonte aan waarmee je het roken kan vervangen.

  • Maak een lijstje met alle redenen waarom je gestopt bent.

  • Haal tabaksproducten uit huis.

  • Zoek afleiding, ga bijvoorbeeld een stukje lopen of iets leuks doen.

  • Realiseer dat het verlangen weer voorbij gaat. Een hunkering duurt vaak maar een paar minuten.

  • Doe een ademhalingsoefening, zodat je het rookmoment vervangt met een rustmoment.

  • Praat over het moment met een dierbare.

  • Ga door bij een terugval, pak de draad weer op!

  • Beloon jezelf en wees trots als het stoppen lukt!

VALKUILEN

Bewustzijn van bekende valkuilen bij het stoppen met roken kan een terugval voorkomen. Zo is het drinken van alcohol niet verstandig, want hierdoor heb je minder controle en kan je meer trek krijgen in een sigaret. Pas ook op met een rokende sociale omgeving. Hierdoor kan de verleiding toestaan. Stoppen met roken is daarnaast gewoontes doorbreken. Wees je hier bewust van! Je zal zeker wat obstakels tegenkomen, maar met een goede voorbereiding weet je wat je te wachten staat.

CRAVING

Door te stoppen met roken zal er in de hersenen een nicotinetekort ontstaan. Je krijgt dan trek naar een sigaret. Hierdoor is het lastig om het roken te weerstaan. De hunkering neemt geleidelijk af. Vind manieren om met craving om te gaan, bijvoorbeeld door afleiding te zoeken.

SOCIALE OMGEVING

Wanneer er veel gerookt wordt in jouw sociale omgeving kan het lastig zijn om gestopt te blijven. Je wordt aan het roken herinnerd, bijvoorbeeld tijdens feestdagen zoals kerst of carnaval. Ga daarom de eerste weken rokers uit de weg. Vertel jouw vrienden, familie en collega’s dat je gestopt bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden en kunnen steunen. Vraag of ze niet in jouw buurt willen roken. Zo word je niet aan de rook blootgesteld en kom je minder snel in de verleiding om toch een sigaret op te steken. Na een tijdje zul je toch moeten leren omgaan met verleidingen.

Rookruimtes verboden

WAAROM STOPPEN MET ROKEN?

Er zijn talloze redenen waarom stoppen met roken het beste is. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor de levenskwaliteit en jouw omgeving. Ook wanneer je lang gerookt hebt of wat ouder bent is stoppen waardevol.

ROOK JE AL LANG? OOK DAN HEEFT STOPPEN NOG ZIN!

Veel rokers denken dat stoppen geen zin meer heeft wanneer je al lang gerookt hebt. Dit is een fabel! Stoppen met roken is altijd zinvol en levert al snel gezondheidswinst op. Hoewel het roken blijvende schade kan hebben veroorzaakt, is het toch beter om te stoppen. Zo voorkom je ergere schade aan het lichaam en kan de levensverwachting met jaren verlengd worden.

STOPPEN MET ROKEN OP LATERE LEEFTIJD

Je bent nooit te oud om te stoppen met roken. Er zijn meerdere onderzoeken die dit aantonen. Het risico op overlijden als gevolg van roken kan op vijftigjarige leeftijd nog gehalveerd worden. Vanaf tachtig jaar heeft stoppen minder effect op het overlijdensrisico, echter kan stoppen met roken nog wel de kwaliteit van leven verbeteren. Daarnaast leidt stoppen tot een afname van het aantal hart- en vaatziekten, ook bij rokers boven de zestig. Echter, hoe jonger je stopt, hoe beter.

VOORDELEN

Stoppen met roken heeft ontzettend veel voordelen. Voor jouw omgeving, je gezondheid en de kwaliteit van leven.

  • Je gezondheid verbetert: al na 24 uur zijn de eerste effecten zichtbaar en misschien zelfs merkbaar!

  • Je krijgt een betere conditie en bent minder snel buiten adem.

  • Je ziet er beter uit. Stoppen met roken heeft invloed op je huid, gebit en haar.

  • Hiermee geef je het goede voorbeeld aan jouw (klein)kinderen.

  • Jouw humeur verbetert.

  • Je leeft langer: gemiddeld leven niet-rokers namelijk 13 jaar langer dan rokers.

GELD BESPAREN

Sta je er wel eens bij stil hoe duur roken is? Door te stoppen kan je ontzettend veel geld besparen. Door prijsverhogingen zijn sigaretten de afgelopen jaren duurder geworden. Wanneer je een pakje per dag rookt, kan je in één jaar wel 3000 euro besparen! Dit is wel 57 euro per week. Hier kun je veel leuke dingen van doen, zoals wat vaker uit eten gaan, een vakantie boeken of het geld aan jouw hobby besteden.

NOG MEER INFO EN TIPS

Wil je meer informatie of advies over het stoppen met roken? Meld je dan aan voor een vrijblijvend terugbelverzoek. In een kosteloos informatiegesprek helpen de stopadviseurs met het vinden van antwoorden op al jouw stoppen met roken vragen.

Kosten besparen stoppen met roken
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust